Scanpix stämmer Google

Uppdaterad
Publicerad

Scanpix stämmer Google för att sökmotorn publicerar bildbyråns bilder utan tillåtelse.

Scanpix stämmer Google på drygt fem miljoner kronor för upphovsrättsintrång, ränta inräknad. Detta för att sajten Google News använt bildbyråns bilder utan att betala ersättning.

Sökmotor för nyheter

Google News är Googles sökmotor för nyheter som listar artiklar från olika mediesajter. Scanpixbilder finns i dag på google.com i stort, utan att bildbyrån krävt ett speciellt avtal.

Varför är det okej att Scanpix-bilder finns på Google, men inte på Google news?

– Bland sökresultaten på hela Google är andelen Scanpixbilder en förhållandevis liten del. På Google news är de betydligt fler, säger Ulf Karlsson, ansvarig för upphovsrättsfrågor hos Scanpix.

Scanpix har i flera år försökt teckna ett avtal med Google för att få betalt för bilderna, men Google menar att söktjänsten inte omfattas av upphovsrätten. I USA har nyhetsbyrån AP slutit ett licensavtal med Google, och i Belgien fälldes Google i domstol i ett liknande fall.

– I Belgien har det varit bråk om detta med Google, de fick lägga ner sajten med ett vite en miljon euro om dagen. Vi tycker att vi har rätt mycket på fötterna, men det är inte säkert att vi vinner, säger Ulf Karlsson.

”Bara uttalandet som gäller”

Kulturnyheterna blev under onsdagseftermiddagen kontaktade av Googles PR-byrå, som bifogade ett uttalande från Google som bland annat slog fast att ”Om någon inte vill att deras material ska inkluderas i Google Nyheter, kan de meddela oss med den allmänt accepterade webstandarden robots.txt.”

Kulturnyheterna svarade PR-byrån och bad om att få ställa frågan ”Hur kommenterar du förhandlingarna mellan Scanpix och Google, varför har parterna inte kunnat komma överens?” till någon på Google.

Men något svar på specifika frågor kunde inte Googles PR-byrå hjälpa till med:

”Tyvärr kan du inte få direkt svar på frågan utan det är bara uttalandet som gäller.”

Och att Google inte är så beredvilliga på att svara på frågor visades också när SVT-reportern Nanok Bie fick ett felskickat mejl av Googles PR-konsult. Läs mer om mejlet här.

Avgörandet dröjer

Med tanke på Stockholms tingsrätts handläggningstider kommer ett avgörande i frågan inte att komma inom kort, troligen inte förrän tidigast sommaren 2013.

Cecilia Tiberg

Kulturnyheterna

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.