Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Scarlett Johansson har spelat rollfiguren Black Widow i Marvels universum i tio års tid. Pressbild. Foto: Disney/Marvel Studios

Scarlett Johansson stämmer Disney

Uppdaterad
Publicerad

Scarlett Johansson är inte nöjd med att premiären av Marvel-filmen Black widow skedde samtidigt på bio och på strömningstjänsten Disney+. Nu stämmer hon filmjätten för kontraktsbrott, rapporterar Reuters.

Filmen gick upp på bio i USA 9 juli och släpptes samtidigt på Disney+, men via strömningstjänstens premiumfunktion. Där betalar kunden 249 kronor för att få tillgång till en film som samtidigt går på biograferna, något Scarlett Johansson nu menar inte ingick i det kontrakt hon skrev på för filmbolaget, enligt Wall Street Journal.

Att filmen hamnade på strömningstjänsten samtidigt sänkte Johanssons gage, eftersom det beräknades delvis på intäkterna från biobiljetter. När skådespelaren skrev på kontraktet utlovades en tids exklusiv biografvisning, enligt stämningsansökan.

Disney svarar på kritiken

Disney däremot menar att det inte finns något belägg för stämningen. Enligt Variety säger Disney också att Scarlett Johansson är känslokall och hänsynslös inför hur covid-19 drabbat hela världen.

Detta eftersom Disneys omställning mot strömningstjänsten gjordes efter att biograferna stängde under våren 2020.

Men Scarlett Johanssons juridiska ombud säger till Variety att Disney använder coronapandemin som ursäkt för att locka nya prenumeranter till Disney+ och därmed öka på börsen.

Black Widow har varit ett utdraget projekt för Marvel. Redan 2004 fanns planer på att spela in filmen, men inte förrän efter 2010, när Scarlett Johansson iklädde sig rollen som Natasha Romanoffs alter ego i Iron man 2, blev det allvar av planerna. Inspelningarna inleddes i Norge 2019, men den färdiga filmens premiärdatum sköts upp tre gånger under coronapandemin.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer