65.000 personer ”gillar” en facebook-sida som vill avskaffa den schweiziska radio- och tv-avgiften. Foto: Facebook/TT

Schweiz ska rösta om public service existens

Uppdaterad
Publicerad

På söndag röstar de schweiziska medborgarna om radio- och tv-avgiften ska avskaffas eller inte. Blir svaret ja hotas hela public service existens i landet.

– Det vore en demokratisk katastrof, säger Liz Borner, nyhetschef för den tyskspråkiga radion i Schweiz, till Kulturnytt.

Det är den årliga avgiften till schweiziska radiotjänsten, motsvarande 4000 kronor, som initiativtagarna till No-Billag-omröstningen vill avskaffa.

Om avgiften tas bort förlorar det nuvarande public service bolaget SRG SSR 75 procent av sina intäkter, vilket skulle leda till att verksamheten går under.

”Varit för dåliga på att förklara”

Lis Borner, chef för nyheter och information på radion i tyskspråkiga Schweiz, menar att hög kvalitet och mångfald inte går att finansiera kommersiellt.

– Vi har varit alldeles för dåliga på att förklara vad vi gör och vilket mervärde vi ger för avgiften. Länge lyssnade vi alldeles för lite på publiken, säger hon.

Initiativet att ta bort radio- och tv-avgiften, och därmed hela public service, har väckt ett motstånd bland schweizarna. Nej-sidan leder i de senaste opinionsmätningarna, men inte med särskilt stor marginal.

Katastrof för demokratin

No-Billag-rörelsen skriver på sin hemsida att schweizarna själva borde få bestämma vad de vill lägga sina 4000 kronor på, som varje år går till radio- och tv-avgiften.

Lis Borner är rädd för vad som händer med ett samhälle där människor inte är beredda att betala för en medierapportering med ett stort utbud av åsikter och perspektiv.

– Det vore en demokratisk katastrof. Det är inte därför vi har jobbat på att utveckla demokratin sedan upplysningstiden, säger hon till Kulturnytt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.