Maria Danielsson är SD:s ordförande i Stockholm. Foto: TT

SD vill dra in stödet till etniska föreningar

Uppdaterad
Publicerad

I går avslutades den två dagar långa debatten om nästa års Stockholmsbudget. De mest kontroversiella förslagen på kulturområdet kommer från Sverigedemokraterna.  

Partiet har gjort ett yrkande om att dra in allt stöd till föreningar som har etnicitet som grund. I Stockholm finns det i dagsläget ett femtiotal föreningar av det slaget, många med knappa resurser, där stödet spelar stor roll för deras överlevnad.

SD:s ordförande i Stockholm, Maria Danielsson, nämner chilenska, somaliska och bosniska föreningar, som exempel på etniska föreningar som partiet anser inte bör stödjas med skattemedel.

Men förslaget fick inte majoritet i kommunfullmäktige och kommer därför inte bli verklighet i nuläget.

”Är odemokratiska”

Varför vill ni dra in det här stödet?

– Därför att etniska föreningar som har som grund att man ska tillhöra deras etnicitet exkluderar andra och är därför odemokratiska, säger Maria Danielsson.

Hon berättar att hon personligen ringt runt till flera föreningar för att undersöka om hon, som är etniskt svensk, kan gå med.

– Sen är det ju också så att det handlar om väldigt mycket pengar, och pratar man om integration och integrationsåtgärder då är det bästa för människor som kommer från andra kulturer till Sverige, att inkludera dem i svensk kultur och svenska föreningar. Så den typen av föreningar vill vi satsa mer pengar på.

Har en ”segregerande effekt”

Maria Danielsson menar att det är en stor skillnad på att förbjuda dessa föreningar och att inte ge dem skattemedel. Hon ser heller inget problem med att man premierar svenska föreningar. Argumenten för det är enligt Danielsson att vi befinner oss i Sverige, och att svenska föreningar även är öppna för personer från andra kulturer.

Hur ser du på att de här föreningarna kanske inte kan existera utan stöd?

– Kan de inte det då kan de inte det. Jag har själv varit aktiv i föreningar i utlandet som hade med svensk kultur att göra där vi inte fick stöd. Vi fick göra olika saker för att få in pengar.

Hon ser hellre att personer som ingår i en etnisk förening söker sig till svenska föreningar.

– Det handlar väldigt mycket om att de blir isolerade i såna här grupper. I bosniska och chilenska föreningen pratar de till exempel ett språk. Vilket var anledningen till att jag inte kunde bli medlem, för om jag inte pratade språket kan jag inte vara med.

– De här människorna behöver komma in i samhället mer och det gör man inte genom att prata sitt eget språk och göra kulturella aktiviteter bara på sitt eget språk. Språket är nyckeln och då anser vi att de här föreningarna har en segregerande effekt.

Vill försvåra för politisk smutskastning

Sverigedemokraterna vill även dra in stödet för organisationer som sysslar med politisk smutskastning.

Vad menar ni med politisk smutskastning?

– Exemplet vi fört fram nu handlar om KFUM Fryshuset i Stockolm som gick ut på sin Facebook och aktivt uppmanade folk att smutskasta och förstöra för oss. Vi är demokratiskt valda och ett demokratiskt parti, det är inte okej att man använder skattemedel för att smutskatsa, då för man göra det utan skattebetalarnas pengar, säger Maria Danielsson.

Men de har ju yttrandefrihet?

– Ja men det är inte demokratiskt att sabotera för ett politisk parti, det har utgjort en fysisk fara för oss, säger Danielsson och nämner organisationen Expo som ett exempel på en organisation som inte delar SD:s åsikter, men som för fram sin kritik på ett mer demokratiskt sätt.

Även förslaget om politisk smutskastning röstades ner i kommunfullmäktige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.