SD ser regeringens förslag som en kategorisering seriösa och oseriösa medier. Foto: TT

SD begär folkomröstning om grundlagsändringar

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraterna begär att regeringens förslag om ändrade mediegrundlagar avgörs i en folkomröstning. Eftersom SD utgör mer än en tiondel måste riksdagen pröva frågan.

Sverigedemokraterna begär att regeringens förslag om ändrade mediegrundlagar avgörs i en folkomröstning. Eftersom SD utgör mer än en tiondel måste riksdagen pröva frågan.

För att ett beslut om folkomröstning ska fattas måste minst en tredjedel av ledamöterna sedan stödja förslaget.

Skydd av personuppgifter

Regeringen har föreslagit ett antal ändringar i mediegrundlagarna. Syftet är bland annat att få stopp på publicering av känsliga personuppgifter på webbplatser med grundlagsskydd.

Det mest kända exemplet är Lexbase, som mot betalning erbjuder offentliga uppgifter från domstolar och myndigheter.

Ansvar för publikationer

Ett annat förslag handlar om hur länge en ansvarig utgivare ska hållas ansvarig för vad som publicerats på internet. I dag blir ansvarig utgivare när denne tillträder ansvarig för allt som ligger på tidningens hemsida, oavsett när det publicerats.

Regeringen vill att det inte ska gälla publiceringar äldre än ett år, under förutsättning att straffbara yttranden tas bort inom två veckor från att det påtalats.

SD: ”kategorisering av seriösa och oseriösa medier”

Enligt SD innebär regeringens förslag bland annat att man från statligt håll ska kategorisera seriösa och oseriösa medier.

Jurister har kritiserat förslaget som de menar försvagar skyddet mot näthat. Journalistförbundet har kritiserat de föreslagna åtgärderna mot sajter som Lexbase och varnat för att de även kan påverka grundlagsskyddade medier.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.