Martin Kinnunen, pressansvarig för Sverigedemokraterna, menar att SD inte har något med pressekreterarens film att göra. Foto: Scanpix

SD vill inte stoppa kritiserad film

Uppdaterad
Publicerad

Författaren Magnus Utvik kräver att SD stoppar pressekreteraren Eric Myrins film. Men SD svarar att man varken vill eller kan agera.

Sverigedemokraternas pressekreterare Eric Myrin har fått kritik för en film han spelat in. Författaren Magnus Utvik, som känner sig lurad av Myrin, kräver i en intervju med Kulturnyheterna att filmen stoppas.

Men Martin Kinnunen, partiets press- och kommunikationsansvarige och kollega med Eric Myrin, säger nu att Sverigedemokraterna inte har något med filmen att göra.

– Det är inget projekt Sverigedemokraterna har varit huvudman för. Filmen lades upp på Eric Myrins Youtubekonto. Vilka som blev intervjuade och vad man sade sig representera, det är inget jag känner till, säger han.

Har Eric Myrin gjort den här filmen på sin fritid?

– Han har inte gjort den inom ramen för sitt arbete som pressekreterare i SD.

Två av de inblandade säger att de lurats att vara med i filmen på felaktiga premisser. Är det ett problem att en pressekreterare i Sverigedemokraterna agerar på det sättet?

– Man bör aldrig ljuga. Problemet här är att de upplever sig vara med i en SD-film, men det är de ju inte. Det är ingen SD-film.

Kan du förstå att de upplever det så?

– Det blir ganska märkligt om Eric Myrins bakgrund gör att allt material han gjort ska tolkas som att de är under SD-flagg. Jag tycker att man aldrig ska ljuga om vem man är, men om han gjort det eller inte är inte på mitt bord.

Kommer ni att agera på något sätt för att filmen tas bort?

– Vi har inget med den att göra. Det är Eric Myrin som lagt upp den. Vi kan inte ta bort den ens om vi ville.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.