Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Se omtalade intervjun från 1983 när David Bowie konfronterar MTV:s programledare om kanalens artisturval. Foto: SVT/MTV – Kanalen som förändrade en generation

Se David Bowie i historisk konfrontation: “Varför visar ni så få svarta artister?”

Uppdaterad
Publicerad

I en intervju från 1983 ställde David Bowie MTV mot väggen genom att ta upp kritiken mot att de spelade så få svarta artister. Klippet har fått liv igen på sociala medier och i en ny dokumentär ser programledaren tillbaka på händelsen:  

– Jag ångrar inte mycket. Bara det där. Det var fruktansvärt, säger han i MTV – kanalen som förändrade en generation. 

Den 1 augusti 2021 fyller MTV 40 år. Kanalen handlade uteslutande om att spela musikvideor och kritiserades till en början för att visa så få svarta artister. De själva förklarade urvalet med att de inte spelade all typ av musik – bara rock. En förklaring som kritikerna inte köpte:  

– Kalla det inte musik-tv då. Kalla det tv för vita eller något, sa artisten Rick James i en intervju.

”Mina ord kom ut fel”

1983 intervjuades David Bowie i MTV och tog då upp kritiken med programledaren Mark Goodman. Programledaren är djupt självkritisk när han tänker på samtalet idag.

– Jag försökte förklara att låtlistan var baserad på en vedertagen syn på vad rockradio var. Mina ord kom ut fel och lät inte alls så som jag menade, säger han i den nya dokumentären ”MTV – kanalen som förändrade en generation”.

David Bowie-intervjun som fick en oväntad vändning har återpublicerats av MTV själva och är omtalad även i nutid. I samband den femte årsdagen av Bowies bortgång i början av året spred världsartister som Missy Elliot klippet på sociala medier för att hylla hans ställningstagande.

Se hela dokumentären ”MTV – kanalen som förändrade en generation” på SVT Play. SVT gör även MTV –jubileumssändningen Save tonight den 25 september.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer