Sebastian Stakset. Foto: Henrik Montgomery/TT

Sebbe Staxx ber om förlåtelse för åren i Kartellen

Uppdaterad
Publicerad

Som frontman i den kontroversiella hiphopgruppen Kartellen kantades livet och musiken av droger, brott och destruktivitet. Nu vill den nyfrälste solodebutanten Sebastian Stakset säga förlåt — och sprida kärlek i stället för hat.

Det är mitt på dagen en solig novembertorsdag och Sebastian Stakset står utanför ingången till studion Rex Music i centrala Stockholm. Ett gäng ungdomar får plötsligt syn på honom och vill ta en bild tillsammans med rapparen.

Några i gänget är däremot inte helt säkra på vem de har sprungit på. På väg därifrån kastar en tjej en fråga över gatan: Är du känd eller?

Sebastian Staksets svar kommer blixtsnabbt.

— Jag var.

Och det är verkligen ett nytt liv som rapparen har inlett. I våras, precis när Kartellen skulle börja marknadsföra albumet ”Slutpläderingen”, kom beskedet: Sebbe Staxx hoppade av. Det gick helt enkelt inte att förena livet och värderingarna som nyfrälst med att vara frontman i det kontroversiella hiphopgruppen. Hatet fanns inte längre.

— Alla sa alltid att det vi gjorde var så äkta, så äkta rap. Ingenting har varit så fejk. Jag har burit masker i hela mitt liv för jag vågade inte vara den jag var på grund av rädsla att bli uppäten av alla rovdjuren som jag hade omkring mig. Maskerna blev till slut Sebbe Staxx och det var en påhittad figur som inte ens var jag, säger Sebastian Stakset.

Grät i varandras armar

— När Jesus tog bort de där maskerna och de föll till marken och krossades i tusen bitar så vaknade jag upp. Det första jag kunde tänka på var mamma, mamma. Som ett barn. Då gick jag hem till henne och sa förlåt, förlåt mig för allt. Vi kramades och grät i varandras armar. Hon sa att det kändes som att hennes son hade kommit hem för första gången på 15 år.

Fem våningar upp i Rex Music har i stället en ny musikalisk resa tagit form, som soloartisten Sebastian Stakset. Med hjälp av bland andra producenterna K.J och Viking och den gästande Sam-E började allt med att just be om ursäkt i första singeln ”Förlåt”.

Vill säga förlåt — till alla

— Det fanns ingen annanstans att börja. Jag var tvungen att be om ursäkt för musiken och den dåliga förebilden jag har varit för svenska ungdomar. Men även till myndighetspersoner, alla som jobbar inom polis, räddningstjänsten, socialen, lärarna i skolan, alla föräldrar till barnen som hade fått en kaxig attityd för att jag visade dem att det var okej att ha det. Alla som jag hade spridit mitt hat och ansvarslöshet till.  

Det var från sin fängelsecell i Åbo som Leo ”Kinesen” Carmona, dömd till livstid för anstiftan till mord, grundade hiphopkollektivet Kartellen. Snart hittade han frontmannen Sebbe Staxx och med sin hårda, våldsförhärligande och politiska musik hittade Kartellen snabbt en publik i Hiphopsverige. Medlemmarnas kriminella bakgrund blev en självklar katalysator och ett signum för gruppen men har genom karriären också orsakat en rad olika kontroverser och skandaler. Bland annat avbokade Peace & Love först Kartellens spelning på festivalen 2014 innan de backade från beslutet. Och i Timbuktu-samarbetet ”Svarta duvor & vissna liljor” rappade Staxx om att han dömdes för olaga hot mot partiledaren Jimmie Åkesson.

Sebbe Staxx under Kartellen-konserten på Peace & Love 2014, som först avbokades av festivalen men som efter stora påtryckningar från andra artister välkomnades att spela. Foto: Jacob Zocherman / SvD / TT

Klippt alla band

Åtta år senare och under arbetet med albumet ”Slutpläderingen” började Sebastians nyvunna kristna tro att stå i vägen för gruppen. Sebbe vill inte längre rappa om politik och arbetet med Kartellens senaste album blev allt svårare. Bara ett par veckor innan skivan skulle släppas kom beskedet att Sebastian hoppade av kollektivet.

I dag har han brutit all kontakt med både medlemmarna och vännerna från Kartellen-åren.

— Det var det svåraste beslutet jag har fattat i hela mitt liv. Jag har prioriterat mina vänner före min familj i större delen av mitt liv. Det är den mentaliteten jag har haft. Så att lämna alla, att gå in i en grotta, var jättesvårt. Det många som inte förstod. Men jag har blivit fri — fri från kokain, från alkohol, från hat, fri från att vara otrogen. Jag har blivit fri från allt möjligt som har dragit ned mig från ansvarsfrihet, att vara en dålig pappa, allt. Det är tack vare Jesus.

Sebastian Stakset. Foto: Henrik Montgomery / TT

Tvungen att bli drastisk

Det blev ett väldigt plötsligt och drastiskt beslut. Varför var det nödvändigt att klippa alla band du hade till Kartellen?

— Tänk dig att du är partiledare och så plötsligt över en natt så slutar du tro på allt som partiet står för. Allt flög ut genom fönstret. Jag upplevde jättestarkt att jag inte kunde vara kvar där. Hur ska jag då kunna fronta det? Man kan inte gå på två vägar samtidigt. Jag försökte det men föll hela tiden. Alla som har varit inblandade i Kartellen vet hur droger, alkoholproblem och hur mycket mörker det har funnits i mig. Det har gått ut för min familj och människor runt omkring mig. Och ingenting är mer värt för mig än att jag ska vara en närvarande pappa för mina barn och det har jag varit sedan jag lämnade det här bakom mig.

Numera nykter

I dag beskriver Sebastian hur han för första gången sedan 13-14-årsåldern har lyckats hålla sig nykter. Som nyfrälst blev också förlåtelsen central för hans väg bort från det förflutna. Inte minst att förlåta sig själv.

— Jag var tvungen. Det är en skuld och skam i saker du har gjort och det kan driva tillbaka dig till det du kommer ifrån. Det är jättevanligt. Jättemånga som lämnar missbruk och kriminalitet och tittar i sin familjs ögon och ser deras smärta i ögonen så kan det bli en trigger att gå tillbaka till det de har lämnat. Så jag tillåter inte det att dra ned mig längre.

”Ångrade mig verkligen”

Efter avhoppet från Kartellen drog Sebastian sig undan. Att nu komma tillbaka till rampljuset, som soloartist, var långt ifrån självklart.

— Min första tanke efter att jag hade hoppat av Kartellen var egentligen bara att gå och gömma mig. Jag pallade inte med att vara kvar i offentligheten och att göra musik. Men jag fick en klar bild av att det inte var så jag skulle göra utan att jag skulle gå tillbaka, och göra rätt den här gången. Jag var redo att ta mitt ansvar för första gången i mitt liv. Jag ångrade mig verkligen, det var ingen pr-strategi.

Tror du alla som har blivit påverkade av den du var tidigare kommer ta emot förlåtelsen?

— Det kan inte jag kontrollera och det är inte upp till mig att begära att jag ska bli förlåten av någon. Det är upp till varje människa som har korsat min väg att göra det eller inte. Om de gör det så blir jag jätteglad och om de inte gör det så respekterar jag deras val. Jag kan inte tvinga någon. Det är inget man kan begära av en människa.

Album utan svordomar

Solodebuten släpps nästa år. Och när materialet var klart insåg Stakset att han hade skrivit elva låtar, utan en enda svordom.

— Det som jag är mest stolt över är att jag har vågade ta det här steget att säga det här. Att jag har haft fel, spridit lögner, spridit hat och att det finns en annan väg att gå. Att våga stå upp för kärleken, säger han och fortsätter:

— Sverige behöver kärlek. Det är bara att kolla på nyheterna. Jag lovar dig, om varje människa gör en god gärning om dagen så skulle det här landet förvandlas nåt enormt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.