En turkisk kvinna tar en selfie under valnatten i landet i mars. Till höger tar skådespelarna Mandy Moore och Toby Huss selfies. Foto: TT

Ny studie: Selfies är inte lika själviska som man kan tro

Uppdaterad
Publicerad

Under hashtaggen selfie på Instagram finns det över 350 miljoner inlägg. Ett fenomen som tidigare associerats med självupptagenhet, men enligt en ny studie är selfien mer än bara det.

– Studier har tidigare fokuserat på selfien som narcissistisk, men missat det sociala runt fotograferingen. Selfien har blivit ett socialt fenomen, säger Alexandra Weilenmann, professor i interaktionsdesign.

Selfien har ofta studerats som ett onlinefenomen med psykologiska motiv och fokuserat på det individualistiska. Teknikföretaget Samsung uppskattade 2017 att varje person under sin livstid kommer ta 25 000 selfies.

Men att ta bilder på sig själv har även lett till olyckor och skador på historiska och kulturella föremål, mycket på grund av selfiepinnen, enligt den nya studien vid Göteborgs universitet. Till exempel år 2017, när en person ramlade in i en glasskulptur på ett museum vid ett försök att ta en selfie.

Skapar gemenskap

Men enligt den nya studien är selfien också mycket mer än en självupptagen och ytlig handling som kan leda till olyckor. Alexandra Weilenmann, professor i interaktionsdesign, som är en av de bakom studien menar att fotograferandet har blivit till en slags social aktivitet.

– Man tar bilder på varandra ihop och sig själv och diskuterar hur bilden blev. Personer växlar också mobilen mellan varandra när bilder tas eller har tagits, säger hon.

Alexandra Weilenmann har tillsammans med Thomas Hillman, docent i pedagogik, observerat selfieskapande på olika offentliga platser, som på museer, zoo, centrala platser i städer, och utanför festivaler.

– När vi gjort observationsstudier har vi sett att det är mer kraftfullt att placera sig själv i en bild framför bakgrunden där man befinner sig. För att tala om var man är. Det är mindre intressant att bara skicka en bild på en plats eller ett föremål, säger Alexandra Weilenmann.

Ett visuellt småprat

Bilder på sig själv som skickas mellan vänner har blivit mer som ett visuellt språk, menar hon.

– Att skicka bilder på sig själv till vänner har blivit ett slags visuellt småprat. Man delar med sig av sin vardag och det skapar mer gemenskap, säger Alexandra Weilenmann.

Att gå längs en folktät gata, ta en bild på sig själv, skicka den till en vän och samtidigt ha koll på sin omgivning är inte längre lika svårt för människor. Alexandra Weilenmann har sett hur selfieskapandet blivit mer och mer inbäddat i det vardagliga livet och i sociala situationer.

– Det har blivit en vana att använda teknik samtidigt som vi gör något annat. Det sker få olyckor i förhållande till hur stor användingen av tekniken är, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.