Den biografiska baletten om dansaren Nurejev (t.v) av regissören Kirill Serebrennikov (t.h) prisades under Prix benois. Foto: Pressens bild/TT & AP/TT

Serebrennikovs Nurejev-balett prisad vid prestigefylld balettgala

Uppdaterad
Publicerad

Baletten om den ryske dansaren Rudolf Nurejevs liv prisades stort under den prestigefyllda tävlingen Prix Benois de la danse. Uppsättningen, som ansetts kontroversiell av ryska myndigheter på grund av dess skildring av den legendariske dansarens homosexualitet, tog hem priser i kategorin bästa kompositör, koreografi och manliga dansare.

I juli förra året chockades balettvärlden när världspremiären av den biografiska uppsättningen om dansaren Nurejev hastigt ställdes in av Bolsjojteatern i Moskva. Skälen, som först beskrevs vara av teknisk karaktär, visade sig senare vara politiska. 

Enligt Reuters ska skildringen av Nurejevs homosexualitet ha varit för magstarkt för den ryska regeringen och ansetts opassande för den anrika Bolsjojsteaterns huvudscen.

I augusti greps även balettens regissör, Kirill Serebrennikov, av ryska myndigheter under inspelningen av filmen Leto i Sankt Petersburg. Anklagad för att genom sin organisation The Seventh Studio förskingrat statliga medel, har han sedan i höstas suttit i husarrest i Moskva.

Premiären av baletten dröjde till december förra året, då färdigställd med en stand-in-regissör vid rodret istället för Serebrennikov.

Prisades flerfaldigt på Prix Benois

Men trots de problem som produktionen tampats med under det senaste året fick den motta ett flertal priser när balett-galan Prix Benois hölls vid just Bolsjojteatern tidigare i veckan, rapporterar Reuters.

Baletten om Nurejev plockade hem pris i kategorier som bästa manliga dansare och bästa koreograf. Men även bästa kompositör, och under sitt tacktal refererade kompositören Ilya Demutski, till regissören Serbrennikovs frånvaro.

”Mina känslor är att detta på ett sätt är en triumf, men samtidigt är det med en bitter eftersmak eftersom vi inte kan dela denna triumf med vår vän”, sade han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.