”Roligt” att teckna sin förövare.

Internatskolan hade en hemlighet – nu berättar Glenn Head om övergreppen

Publicerad

Nyligen var den amerikanska serietecknaren Glenn Head hedergäst på Stockholms Internationella seriefestival. Efter flera decennier i branschen har Glenn Heads nya självbiografiska serieroman ”Chartwell Manor” kommit på svenska. Den handlar om hur han som 13-åring började på en internatskola där rektorn utsatte eleverna för övergrepp.

Även om berättelsen är mörk i ”Chartwell Manor” så säger Glenn Head att det inte var smärtsamt att teckna förövaren.

– Även om jag avskyr att använda ordet, men att teckna honom var en läkningsprocess – det var faktiskt roligt, säger Glenn Head till SVT.

– Någonting man alltid håller utkik efter är bra, vidlyftiga karaktärer – och det stämmer verkligen på honom. Han ljög, fuskade, svindlade. När man tar allt som har påverkat en och får ner det på papper och lämnar över det till sin redaktör och säger: ”Här är det!”, det är väldigt befriande.

Underground-tecknare

Glenn Head har varit verksam som illustratör och serietecknare sen 80-talet. Han har studerat för den legendariska serieskaparen Art Spiegelman som gjorde seriealbumet ”Maus” och är inspirerad undergroundtecknare som Robert Crumb.

”Chartwell Manor” är Glenn Heads första serieroman på svenska och börjar med tiden på internatskolan där rektorn utsätter eleverna för våldsamma bestraffningar och sexuella övergrepp. Större delen av boken handlar om tiden efteråt, om hur allting blir efter ett övergrepp. Bokens Glen (med ett n) super och missbrukar sex. Det är inte något smickrande porträtt författaren tecknar av sig själv.

– Det enda sättet att hantera material som det här är att vara så sanningsenlig som möjligt, säger han till SVT.

– De memoarer där någon försöker framstå som macho, stark eller den som har kontroll lämnar mig oftast oberörd. För det är bara den yta de vill visa upp. Det är memoarskrivarens jobb att berätta den historia som finns under ytan, säger han.

Rektorn dömd

I boken berättar han, både i serieform och med autentiska tidningsklipp, om hur rektorn till slut grips och döms till fängelse för övergrepp mot flera pojkar. Liksom hur han till slut kommer fram till att han måste berätta hela den här historien.

– Det var något som måste göras, det var något som hade påverkat mig djupt.  Och jag kände att nu var jag redo att berätta den här berättelsen. På ett sätt, så finns det alltid i självbiografin ett element av uppgörelse. Att berätta sanningen kan se ut som en hämnd, men det handlar om att bli kvitt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.