Mats Jonsson är aktuell med serieromanen När vi var samer. Foto: TT

Nedtystade samiska rötter utforskas i Mats Jonssons nya serieroman

Uppdaterad
Publicerad

Mats Jonsson är serietecknaren som flyttade tillbaka till hembygden Ådalen efter många år i Stockholm. Han har använt och utforskat sin bakgrund i ett antal hyllade album och nu fortsätter han sitt självbiografiska projekt med sina samiska rötter.

När vi var samer är både en släktsaga och ett folks historia.

Mats Jonsson började skriva serieromanen När vi var samer med nyfikenhet på sin släkt som drivkraft. Det var efter att hans farfar dog som Mats fick reda på att han hade en samisk historia. Fram till att hans farfar var i 30-års åldern var han renskötande skogssame i Malå i Västerbotten.

– Jag ville veta var min farfar kom ifrån, jag ville veta om min släkt. Min farfar teg om sin bakgrund resten av sitt liv, säger Mats Jonsson och fortsätter:

– Han lämnade det livet och teg om det i resten av hans liv. Jag fick veta att farfar var same när jag var i 10-11-årsåldern, men det var som att mina föräldrar inte verkade lägga särskilt stor vikt vid det. Det var ingenting man pratade så mycket om, så jag brydde mig faktiskt inte.

“Ett sätt att utforska en samisk identitet”

Motivationen till att påbörja arbetet kom efter ett besök till den samiska utställningen på Nordiska museet i Stockholm med sin dotter.

– Jag berättade om vår bakgrund och hon blev jättenyfiken och ville veta mer. Och då insåg jag att jag vet ju ingenting mer. Jag kan inte säga någonting, för jag vet ingenting.

– Den politik som har förts har skapat tystnad och skam och nu kan jag bidra till att lyfta på locket och få ut de här bortglömda historierna och det är jag väldigt glad för oavsett vad det leder till.

Är du same?

– Kulturellt så är jag ju inte same, jag är uppvuxen som vilken svensk 70-talist i Norrland som helst. Så jag ser det som att arbetet med den här boken har på något vis varit ett sätt att utforska en samisk identitet också, säger Mats Jonsson.

En längre version av det här reportaget går att se i kulturprogrammet ”Sverige!” fredag den 24 september.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.