Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör hundklubben Shiba-No-Kais ordförande om Balltzes betydelse för shiba-rasen. Foto: Instagram: Cheems_Balltze

Hundklubben sörjer världsberömd mem-hund: ”Jättetråkigt”

Uppdaterad
Publicerad

Fotot på shiban Balltze från 2017 har blivit ett av världens mest virala mem. Nu är den kända hunden död.

– Det är jättetråkigt. Jag beklagar sorgen för ägaren och alla de som saknar honom, säger Susanne Larsson, ordförande för hundklubben Shiba-No-Kai.

Balltzes belåtna, lite avmätta ansiktsuttryck spreds över världen 2019 och har gett upphov till ett oräkneligt antal humoristiska mems.

Hunden, som även kallas Cheems, är av den japanska rasen shiba och har över 750 000 följare på Instagram. Sedan två år tillbaka finns en kryptovaluta döpt efter djuret: ”Cheems Inu”.

– Det är en jätterolig bild som gjort att alla känner igen shiban, speciellt ungdomar, säger Susanne Larsson.

Spreds på Reddit

Susanne Larsson berättar att hon och hennes två shibor Samuraj och Selma dagligen blir stoppade av förbipasserande på sina promenader.

– De säger: ”Åh titta, där är hunden som är på Youtube och Instagram!”

Det var Balltzes ägare, den Hongkong-baserade modedesignern Kathy, som tog den berömda bilden. Den lades upp på Instagram och plockades därifrån till nätforumet Reddit där den senare exploderade som memmaterial under coronapandemin.

Mem med Balltze handlade till en början ofta om att stava fel på roliga sätt: ”cheeseburger” blev ”cheemsburger”. Därifrån fick Balltze sitt smeknamn ”Cheems”.

”Dog under operation”

Efter att varit cancersjuk en längre tid somnade Balltze in under en operation den gångna helgen. Han blev 12 år.

”Att ha haft Balltze i mitt liv har varit det bästa som någonsin hänt mig”, skriver ägaren på Instagram.

I klippet: Hör hundklubben Shiba-No-Kais ordförande om Balltzes betydelse för shiba-rasen.

Vad är ett mem?

  • Internetfenomenet mem är ett klipp eller en bild, ofta med tillhörande kort text.
  • Ofta bygger ett mem på en slagkraftig bild på exempelvis en rolig katt eller en person med rolig grimas, som spridaren sedan kan befästa med olika budskap. Budskapen följer ofta en mall som själva memet är befäst med. Memet sprids sedan i diverse sociala nätverk.
  • Själva ordet kommer från ”memteori” – teorin om att tankar, citat eller andra mentala konstruktioner har ett eget behov av att sprida sig mellan människor, liksom virus sprider sig från värddjur till värddjur.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.