Siktet redan inställt på nästa film

Uppdaterad
Publicerad

Ruben Östlund är i Cannes med sin nya film The Triangle of Sadness när han berättar för Kulturnyheterna om sitt nästa projekt: en film om en långflygning utan underhållning.

Kulturnyheterna träffar honom inför världspremiären av hans nya film The triangle of sadness som tävlar om Guldpalmen, filmvärldens finaste filmpris som han vann sist han var här med The square 2017.

Trots att vi gör intervjun innan filmen haft premiär känns det som att jag vet vad den handlar om, eftersom Ruben Östlund, till skillnad från de flesta filmskapare och konstnärer, i flera år pratat vitt och brett om vad den ska handla om.

-Det är ett sätt för mig att själv hitta fram till vad det ska bli för en film. Jag måste kunna berätta hela filmen med ord innan jag kan börja med manus.

Från lyxyacht till flygplan

Och från lyxyacht i The triangle of sadness ska nästa film utspela sig ombord ett flygplan.

-Den ska heta ”The entertainment system is down”, tänk dig en långflygning på 15 timmar där passagerarna inte har någonting att göra. Då kommer alla möjliga situationer uppstå mellan människor, säger Ruben Östlund spatserandes längs de många lyxyachterna i hamnen i Cannes.

”Spännande lägen”

-Jag har pratat med många människor om spännande lägen som kan uppstå på flygplan. Någon berättade att det var sån oerhörd turbulens på en flight att en femtedel av alla syrgasmasker flög ner. Då blev ju folk tokiga och började bråka och slita i dem för att de inte räckte till alla.

Men det där med att the entertainment system inte funkar, nuförtiden kollar ju folk mest på sina egna skärmar.

-Det är naturligtvis en livlina, men bara tills batterierna tar slut, och det finns inget wifi.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.