Foto: TT

Byggde gayklubb på ryska statens mark – frias av Ålands tingsrätt

Uppdaterad
Publicerad

Den svenska hiphop-gruppen Far & Son byggde olovligen en gayklubb på ryska statens mark på Åland 2015. Bygget sändes i humorprogrammet Samhällsjudo i TV4, men ryska staten tyckte inte att det var lika roligt och åtalade duon för besittningsintrång.

Under torsdagen gick fallet upp i rättegång. Och under torsdagsförmiddagen friades den ena delen av duon Far & Son, Simon Gärdenfors.

Enligt domen är det inte styrkt att Simon Gärdenfors haft ansvar i att konstruktionen skulle byggas – eller att den byggdes på rysk mark, det rapporterar Dagens Nyheter.

– Det känns underbart. Nu är jag en fri man, säger Simon Gärdenfors till Kulturnyheterna. Än så länge är det oklart om domen kommer överklagas.

– Men ryssen som satt i rättegången sa att han inte vet om de ska överklaga, så det ser ljust ut, fortsätter han.

Ärendet förkastas

Enligt åklagare Henrik Lindeman vid Ålands tingsrätt innebär dagens dom att åtalet förkastas.

– I Frej Larssons fall är det preskriberat, då han inte blivit delgiven och i Simon Gärdenfors fall förkastades det, då tingsrätten ansåg att åtal inte styrkts, säger han till Kulturnyheterna.

Vad gäller Simon Gärdenfors finns det fortfarande tid för alla parter att få domen prövad i högre instans, men huruvida man kommer att driva ärendet vidare är dock oklart i dagsläget, enligt Henrik Lindeman.

– Jag har ännu inte domen i skriftligt format och har inte fattat ett beslut ännu.

Larsson: ”Kommer inte Putin kommer inte jag”

Frej Larsson, har tidigare meddelat att han i stället för att närvara vid rättegången kommer annorda klubben ”Delgivningsduckning” i Stockholm under torsdagen.

Han har tidigare skrivit på Instagram om sitt beslut att inte närvara på rättegången:

”Jag känner lite såhär, kommer inte Putin kommer inte jag”, skriver han. 

”Jag fortsätter att med framgång ducka delgivningar. Vi tänkte ha en sista fest innan vi flyr landet”, fortsätter Frej Larsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer