”Fjärrhandske” Foto: Simon Stålenhag

Simon Stålenhags bok Ur varselklotet blir amerikansk tv-serie

Uppdaterad
Publicerad

Konstnären och författaren Simon Stålenhags diskbänksrealistisk sci-filandskap har blivit populära och gett upphov till två böcker och ett Hollywood-kontrakt. Nu ska hans debutbok Ur varselklotet bli tv-serie hos Amazon.

Tv-serien ska heta Tales from the loop och spelas in i Kanada av det svenska filmbolaget Indio för mediejätten Amazon. Inspelningen beräknas starta 2019.

– Det var två år sedan jag träffade Fox första gången och pratade om det här, men att Amazon producerar är rätt nytt, säger Simon Stålenhag till Kulturnyheterna.

Han kommer själv inte vara inblandad i manusprocessen, men kommer eventuellt att besöka inspelningsplatsen.

– Har du sett Adaptation? Den är ju rätt meta så då ser man (filmens manusförfattare) Charlie Kaufman sitta på inspelningsplatsen till I huvudet på John Malkovich och alla superstjärnor, typ John Cusack, går förbi och han försöker heja på honom, men de bara ignorerar honom. Så tänker jag att det kommer bli för mig.

Även en film i görningen

Mark Romanek (Never let me go, One hour photo och en lång rad musikvideor) kommer att regissera första avsnittet av serien och Nathaniel Halpern (Legion och The killing) kommer att skriva manus.

– Jag sa i början att de måste hitta någon som kan göra berättelsen till sin och inte bara översätta min. Nathaniel är jämngammal med mig och har lite samma bakgrund som jag, fast i USA, säger Simon Stålenhag:

– Min bok handlar ju mycket om min uppväxt ute på Mälaröarna och det blir ju svårt att göra en amerikansk version av exakt det. Det är bättre med någon som kan fylla i med detaljer ur sitt liv istället.

I december stod det klart att Stålenhags andra bok Passagen ska bli Hollywood-film och att regissören Andy Muschietti (som även gjort clownskräckisen Det) är knuten till filmprojektet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.