Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sinéad O'Connor gästar Skavlan Foto: SVT

Sinéad O'Connor är död – sångerskan blev 56 år

Uppdaterad
Publicerad

Den irländska artisten Sinéad O'Connorär död. Hon blev 56 år.

Familjen bekräftar hennes bortgång i ett uttalande till det irländska public service-bolaget RTE.

”Det är med stor sorg som vi meddelar att vår älskade Sinéad har gått bort. Hennes familj och vänner är förkrossade och önskar att bli lämnade i fred under denna svåra tid”, lyder uttalandet.

Slog igenom 1990

Sinéad O'Connor är mest känd för hitsingeln ”Nothing Compares 2 U” från 1990. Låten, som är en cover och ursprungligen skrevs av Prince för hans sidoprojekt The Family, utsågs samma år till ”årets världssingel” av Billboard music awards.

Hon har släppt totalt tio studioalbum, varav det senaste gavs ut 2014.

Irlands premiärminister Leo Varadkar hyllar sångerskan på Twitter.

”Hennes musik var älskad i hela världen och hennes talang var oöverträffad och utan jämförelse”, skriver han.

Hyllas av presidenten

Även presidenten Michael Higgins hedrar O'Connor i ett uttalande, rapporterar Sky News.

”För de som hade förmånen att känna henne kunde man inte annat än att slås av hennes orädda engagemang i viktiga frågor som hon förde fram i allmänhetens ljus, oavsett hur obekväma dessa sanningar var”, skriver han.

Han skriver vidare att Irland har förlorat en av sina ”största och mest begåvade kompositörer, låtskrivare och artister från de senaste årtiondena”.

O'Connor blev 56 år och lämnar tre barn efter sig. Hennes ena son dog förra året, bara 17 år gammal. Hon ställde in alla sina spelningar under 2022 till följd av tragedin.

Sinéad O'Connors dödsfall upptäcktes när polis tillkallades till en bostadsadress efter larmsamtal om en medvetslös kvinna. Hon förklarades död på platsen. Dödsfallet behandlas inte som misstänkt, enligt polisen i London.

Se ”Nothing compares – en film om Sinéad O'Connor” på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.