Det var bland annat Sissela Kyles presentation av komikerna Marika Carlsson och Özz Nûjen som fick galabesökarna att reagera. Foto: SVT

Sissela Kyle anklagas för rasistiska skämt

Uppdaterad
Publicerad

Sissela Kyles skämt på Guldbaggegalan kritiseras hårt av både journalister och filmfolk.

Igår kväll stod Sissela Kyle på scen och ledde filmintresserade och branschfolk genom årets upplaga av Guldbaggegalan.

Men redan innan röda mattan hade hunnit rullas in riktades skarp kritik mot Sissela Kyle, hennes manusförfattare Calle Norlén och mot SVT. Anledningen: Kyles formuleringar när hon presenterade några av galans prisutdelare.

Guldbaggen

Skämtade om ”uppväxt” och ”hårväxt”

Det första av de kritiserade skämten framfördes när Sissela Kyle skulle presentera komikerna Marika Carlsson och Özz Nûjen:

”Nu står bästa scenografi och foto på tur. Och prisutdelarna har verkligen kunnat vidga våra vyer. Tack vara dem vet vi mycket mer om en negers uppväxt och en kurds hårväxt”, sade Sissela Kyle, och anspelade bland annat på Marika Carlssons senaste standup-föreställning som heter just ”En negers uppväxt”.

Lämnade galan

Det andra kom bara några minuter senare, när Sissela Kyle skulle presentera komikern och programledaren Kodjo Akolor, som också delade ut pris på galan:

”Det finns en värld utanför Sverige också. Nu blir det färgfilm! Kodjo A-”color” är här för att dela ut pris för bästa utländska film”, sade hon.

Redan under galan reagerade flera av gästarna på Sissela Kyles uttalanden. En av dem var teaterregissören Farnaz Arbabi, som till slut valde att lämna galan. ”Jag drar nu. Pallar inga fler rasse-skämt”, skrev hon på Twitter.

Alla skämten kom inte med i den ordinarie tv-sändningen, eftersom man där kortar ner flera av priskategorierna.

”Vi har gått över gränsen”

Under tisdagen har fler journalister, filmskapare, bloggare och twittrare uttalat sig om skämten, och kallat dem ”larviga”, ”smaklösa” och ”rasistiska”.

Anders G Carlsson är projektledare för SVT:s sändning av Guldbaggegalan. Han hade själv inte läst Sissela Kyles manus i förväg och kan inte säga om han hade reagerat om han gjort det:

– Hade jag vetat att folk skulle reagera såhär hade jag förstås ta bort de här delarna, men nu gjorde jag ju inte det. Vår uppgift är att göra underhållningsprogram, men om det landar i att folk blir upprörda och ledsna så har vi gått över gränsen, även om vi inte menat det. Jag hoppas verkligen att ingen tror att det är min, Sissela Kyles eller Calle Norléns ambition att kränka någon, säger Anders G Carlsson.

”Egentligen en hyllning”

Han framhåller att avsikten med skämten inte var att anspela på prisutdelarnas bakgrund:

– Egentligen handlar det om en hyllning till Marika Carlsson, och till det arbete hon och Özz Nûjen gör i ett land där vindarna ofta blåser åt motsatt håll. Misstaget vi gör är att förvänta oss att 1,4 miljoner tittare ska göra kopplingen till hennes föreställning. När det gäller Kodjo handlar det om en ordlek med hans namn, att han är en färgad person har egentligen ingenting med saken att göra.

”Så fel det blev”

Sissela Kyle kommenterade själv kritiken i ett mejl på onsdagen. ”Så fel det blev. Stressig och orepeterad blev den webbsända förgalan inte bra”, konstaterar Kyle, som samtidigt passar på att be om ursäkt:

”Jag har såklart pratat med Marika, Özz och Kodjo och vi är överens om att god vilja hamnade helt snett men det är många andra som tagit illa vid sig och känt sig utsatta. Alla dem vill jag be om ursäkt och säga att jag är väldigt ledsen och definitivt lärt mig en läxa!”

”Icke-vita svenskar presenteras alltid såhär”

Men filmkritikern och journalisten Hynek Pallas tycker inte att Sissela Kyles ord går att ursäkta som välmenande skämt:

– Det går att säga att det bara handlar om titeln på hennes show eller att det bara handlar om färgfilm. Man måste kunna se skämten sammantagna, se att icke-vita svenskar alltid presenteras och beskrivs såhär. Då räcker det med tre skämt. Inte minst i den svenska filmvärlden, där mångfald är en bistats, säger han till Kulturnyheterna.

Kulturnyheterna har sökt Özz Nûjen som har valt att inte kommentera händelsen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Guldbaggen

Mer i ämnet