Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Mona Malm om rollen i Tre kärlekar med regissören Lars Molin och kollegan Marie Göranzon berätta. Foto: TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Skådespelaren Mona Malm är död

Uppdaterad
Publicerad

Skådespelaren Mona Malm har avlidit, uppger sonen för TT. Hon blev 85 år gammal.

Mona Malm föddes 1935 i Stockholm och började vid Dramatens elevskola 1954. Efter examen 1957 har hon bland annat varit en del av tv-teaterensembeln, arbetat på Stockholms Stadsteater och på Dramaten.

Mona Malm hette egentligen Mona Wahlman. Som ogift hette hon Ericsson men tog sig artistnamnet Malm på 50-talet på inrådan av revykungen Kar de Mumma.

– Hon kunde inte heta Ericsson, för det var för likt Anna-Lisa Ericsson som var med i samma revy, säger sonen Jan Wahlman till TT.

”Kom till sin rätt när flicksötheten lämnade henne”

Kollegan Marie Göranzon arbetade tillsammans med Mona Malm på Dramaten.

– Jag minns Mona som en väldigt varm och solidarisk kollega som aldrig hade några konstiga utspel. Hon var en väldigt fin person. Vi satt i logerna bredvid varandra på Dramaten och hade väldigt roligt ihop. Jag ser henne väldigt ljust när jag tänker på henne, säger hon.

Mona Malm är känd för sina roller både på teaterscenerna och i film och tv. Hon har synts i bland annat Ingmar Bergmans film Fanny och Alexander från 1982 och Lars Molins dramaserie Tre kärlekar från 1989.

Mona Malm har fått mycket uppmärksamhet för sin roll i Lars Molins tv-film Den tatuerade änkan, en film som vann en Emmy för årets bästa utländska film 1998. Där spelar hon den 60-åriga Ester som lever ut sina drömmar.

 – I början var Mona vansinnigt söt och fick göra de där rollerna som alla måste göra de första tio, femton åren. De är ju vansinnigt tråkiga. Men sen blev hon en karaktärsskådespelerska och fick göra lite tyngre roller. Hon kom till sin rätt när flicksötheten lämnade henne. Hon gjorde några väldigt bra roller på tv, inte minst i Den tatuerade änkan, säger Marie Göranzon.

”En av de största”

Skådespelaren Samuel Fröler arbetade med Mona Malm i miniserien Den goda viljan från 1991 som är regisserad av Bille August och med manus av Ingmar Bergman. Samuel Fröler beskriver Mona Malm som humoristisk och med stor självdistans, alltid leende men samtidigt tuff.

– Jag tyckte mycket om att arbeta med Mona. Hon var storartad, en av de största.

De spelade också mot varandra i dramaserien Tre kärlekar.

– Hon har spelat min mamma två gånger. Hon gjorde dem storartat båda två. Hon kunde gestalta två så vitt skilda karaktärer och göra det oerhört trovärdigt, det säger något om hennes talang, säger Samuel Fröler.

– Det är inte konstigt att Lars Molin höll henne som en av sina favoritskådespelare.

Mona Malm avled på Södersjukhuset i Stockholm på tisdagen, berättar hennes son Jan Wahlman för TT.

Fanny och Alexander – film (1982)

Tre kärlekar – tv-serie (1989)

Den goda viljan – tv-serie (1991)

Den tatuerade änkan – film (1998)

Solsidan – tv-serie (2010-)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer