Jussie Smollett åtalas, misstänkt för att ha fejkat en hatattack. Bilden är tagen när han lämnade häktet den 21 februari då han släpptes mot borgen. Foto: Ashlee Rezin/TT

Skådespelare åtalas – misstänks ha ljugit om hatattack

Uppdaterad
Publicerad

Skådespelaren Jussie Smollett, känd för sin biroll i tv-serien ”Empire”, kommer att åtalas på 16 punkter, rapporterar NBC News. Smollett greps i februari, misstänkt för att ha ljugit om att han ska ha blivit utsatt för en hatattack.

Jussie Smollett uppgav i en polisanmälan i slutet av januari att två maskerade män anföll honom, band en snara runt hans hals och hällde blekmedel över honom. När polisen inte kunde hitta någon övervakningsfilm från händelsen började rykten spridas på sociala medier att Smollett hittat på alltihop.

Smollet påstod att attacken hade rasistiska och homofoba förtecken, då han är öppet homosexuell och svart. Polisen har arbetat utifrån teorin att Jussie Smollett var ute efter högre lön och ville ha bättre roller. Nu har hans roll i serien strukits och skådespelaren har släppts mot borgen i väntan på rättegång.

Händelsen har blivit ett slagträ

När skådespelaren gick ut och berättade om hatattacken mottog han ett stort stöd i sociala medier och av flera kollegor från Empire.

Sedan man börjat ifrågasätta validiteten i Jussie Smolletts berättelse har stödet bakom honom svängt något. Händelsen har öppnat upp en het debatt i USA om vad som egentligen är sant och om det är rätt eller fel att ifrågasätta och gripa Jussie Smollett.

Händelsen har också blivit ett slagträ mellan anhängare och motståndare till president Donald Trump.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.