Alba August på inspelningen av Unga Astrid. I bakgrunden syns även skådespelaren Magnus Krepper som spelar Astrids far Samuel i filmen. Foto: Thomas Johansson/TT

Skådespelaren Alba August spås lysande framtid efter ”Unga Astrid”

Publicerad

Filmen om Astrid Lindgren visades under Berlins filmfestival i veckan. Och skådespelaren Alba August som spelar den unga författarinnan i hennes livsresa i slutet av 1920-talet möts nu av kritikernas lovord. ”En förförande prestation” kallar magasinet Screen Daily det nya svenska stjärnskottet.

24-åriga Alba August är en av årets tio ”shooting stars” på årets filmfestival i Berlin. En utnämning som tidigare år bland annat tilldelats svenska skådespelare som Bill Skarsgård och Edda Magnasson.

Efter att ”Unga Astrid”, regisserad av danska Pernille Fischer Christensen, visats på festivalen under sektionen Berlinale special, hyllas nu både filmen och Alba August av omvärldens kritiker.

”Den biografiska filmen Unga Astrid är ett läckert stycke filmarbete som skildrar den karaktärsdanande fasen i svenska författaren Astrid Lindgrens liv”, skriver branschtidningen Variety i sin recension efter onsdagens visning.

Alba Augusts rollprestation beskriver de vidare som ”levande” och att filmen ger vidare intresse för att ta del av fler delar av Astrid Lindgrens ”förvånasvärt okonventionella liv”.

”En förförande prestation”

Magasinet Sceen Daily skriver redan tidigt i sin recension att August ”lyser” i sin roll som Astrid Lindgren i det ”hjärtevärmande och solida dramat” – och beskriver hennes prestation i filmen som ”förförande”.

Av The Hollywood Reporter spås Alba August en ljus framtid och att hennes prestation i Unga Astrid nu kan komma att bli en ”språngbräda” mot än större saker att komma.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer