Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Bert-Åke Varg spelade bland annat Gustav i Rederiet under sin långa karriär. Vi minns den den folkkära skådespelaren med några höjdpunkter i klippet. Foto: Carl-Johan Söder/SVT

Skådespelaren Bert-Åke Varg är död – blev 90 år

Uppdaterad
Publicerad

Den folkkära skådespelaren Bert-Åke Varg är död. Det bekräftar familjen för TT. Han är bland annat känd för rollen som Gustav i tv-serien Rederiet.

Det var under nyårsafton som Bert-Åke Varg segnade ihop på väg till en nyårskonsert, enligt sonen. Ambulans tillkallades men hans liv gick inte att rädda.

– Någonstans mitt i det här sorgliga så känns det på något sätt trösterikt att han fick lämna jordelivet i snygg smoking och glänsande lackskor, säger sonen Pontus Varg till tidningen Hänt, som var först med dödsbeskedet.

Bert-Åke Varg ska ha lidit av njurproblem, enligt familjen, och han har tidigare berättat om sina mångåriga hjärtproblem, bland annat i Fråga Doktorn.

Bert-Åke Varg har medverkat i otaliga svenska filmer och tv-serier, men är kanske mest känd för den stora publiken för sin roll som maskinisten Gustav i tv-serien Rederiet. Han spelade även ugglan Helge i det populära barnprogrammet Från A till Ö.

Så sent som i somras sommarpratade Bert-Åke Varg i P1. Där berättade han bland annat om uppväxten på gården i Hörnefors i Västerbotten.

– Det var väldigt viktigt för honom att få berätta sin egen historia, säger Pontus Varg till TT.

Bert-Åke Varg fick uppleva en fin jul tillsammans med sina nära innan han gick bort.

– Julianna har varit ett enormt stöd för pappa. Hon har gjort ett jättejobb med att hjälpa honom med den dialys han har fått på grund av sina njurproblem, säger Pontus Varg.

Bert-Åke Varg blev 90 år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.