Burt Reynolds 2008. Foto: TT

Skådespelaren Burt Reynolds har gått bort

Uppdaterad
Publicerad

Den amerikanske skådespelaren Burt Reynolds är död, 82 år gammal, uppger hans manager Erik Kritzer till Hollywood Reporter.

På torsdagsmorgonen amerikansk tid dog den amerikanske skådespelaren, regissören och producenten Burt Reynolds, skriver Hollywood Reporter.

Reynolds är känd från filmer som Den sista färden, Benknäckargänget och Nu blåser vi snuten. Han hyllades för sina insatser i Dolly Parton-musikalen Det bästa lilla horhuset i Texas, och nominerades till en Oscar för rollen som porrfilmsregissören Jack Horner i Paul Thomas Andersons film Boogie Nights från 1997.

Han har även gästat flera tv-serier, bland annat Arkiv X, och My name is Earl samt varit röstskådespelare i American Dad och Archer.

Amerikansk 70-talsikon

Reynolds inledde sin karriär som stuntman efter att ha spelat amerikansk fotboll på universitetsnivå i sin ungdom. Efter en teateruppsättning av Mister Roberts etablerade han sig som skådespelare, och gjorde en lång rad roller i amerikanska tv-serier under 50- och 60-talet. Men det blev 70-talet som blev skådespelarens verkliga storhetstid, menar Kulturnyheternas filmkritiker.

– En hårt arbetande legend i Hollywoods mustaschprydda macho-fack. Storhetstiden var 70-talet, då han var mest känd för bilaction som Nu blåser vi snuten, men i min bok gjorde han sin största insats som den stenhårde Lewis i Den sista färden 1972, säger Fredrik Sahlin.

Fredrik Sahlin lyfter även fram Burt Reyonolds ovannämnda insatser i Boogie Nights som en annan självklar höjdpunkt i karriären.

Omgiven av familjen

Reynolds var tänkt att medverka i Quentin Tarantinos kommande film Once upon a time in Hollywood, som enligt IMDB är under inspelning.

”Burt Reynolds var en av mina hjältar, en sann banbrytare”, skrev skrev Arnold Schwarzenegger på Twitter medan Mark Wahlberg, hans motspelare i ”Boogie nights” skrev ”Vila i frid, en legendar och en vän”.

Burt Reynolds somnade in på ett sjukhus i Florida under torsdagskvällen svensk tid, omgiven av sin familj. Han blev 82 år gammal.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.