Skådespelaren Glenda Jackson är död

Uppdaterad
Publicerad

Den brittiska skådespelerskan och politikern Glenda Jackson har avlidit, uppger hennes agent för BBC. Hon blev 87 år gammal.

Glenda Jackson är död vid 87 års ålder. Den tvåfaldigt Oscar-vinnande skådespelarens bortgång bekräftas av hennes agent för BBC. Jackson dog i sitt hem i London efter en kortare tids sjukdom.

”Hon hade nyligen avslutat inspelningarna av 'The great escaper' i vilken hon spelade mot Michael Caine”, skriver agenten Lionel Larner i ett uttalande.

Hon vann sin första Oscar för bästa kvinnliga huvudroll 1970 för filmen ”När kvinnor älskar” och den andra för ”Kärlek börjar med kast” 1973. Enligt The Guardian närvarade hon inte på någon av galorna och hämtade inte sina priser. Hon vann även fem Tony-priser.

I en intervju med SVT från 1978 berättar Glenda Jackson att hon gett statyetterna till sin mamma, för att de betydde mer för henne.

Tog en paus och blev politiker

Glenda Jackson föddes 1936 och scendebuterade 1957. Filmdebuten skedde 1965 med ”This sporting life”. Det stora filmiska genombrottet kom två år senare i Ken Russells ”När kvinnor älskar” där hon spelade huvudrollen som Gudrun.

Vid 50 års ålder lade hon skådespelande på hyllan för att bli politiker och tjänstgjorde som parlamentsledamot för Labourpartiet mellan 1992 – 2015.

2016 återvände hon till scenen som Kung Lear efter en 23 år lång paus från skådespelandet och fick lysande recensioner. Hennes sista filmroll var i ”Mothering sunday” från 2021.

I klippet berättar Glenda Jackson för SVT om sina Oscars-statyetter och varför hon bestämde sig för att sluta skådespela.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.