• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en industrilokal i Bergsjödalen i Västra Götalands län med kraftig rökutveckling som följd, röken sprider sig i syd-sydvästlig riktning. Alla i området uppmanas att hålla sig inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Lyssna på Sveriges Radio för mer information. Industribrand i Bergsjön

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Skådespelaren Göran Forsmark har hittats död. Foto: Carl-Johan Söder/SVT/TT

Skådespelaren Göran Forsmark är död

Uppdaterad
Publicerad

Den svenska skådespelaren Göran Forsmark är död, rapporterar Aftonbladet. Han är känd för sina insatser i bland annat långfilmen Jägarna och tv-serierna Skärgårdsdoktorn och Hammarkullen. Han blev 65 år gammal.
– Han kommer vara väldigt saknad. Han var alltid så trovärdig i det han gjorde, säger kollegan, skådespelerskan Helena Bergström.

Göran Forsmark dök inte upp vid en inspelning under tisdagen och han hittades senare död i sin bostad i Sundbyberg, berättar filmregissören, producenten och manusförfattaren Agneta Fagerström-Olsson för TT.

Dödsbeskedet kom som en chock för henne.

– Han hade så mycket framför sig nu. Han hade jobb i filmbranschen och han hade jobb på teater i Norge, det var så mycket. Han har haft en lite mörk period innan, men nu hade allting vänt för honom, säger hon till TT.

Helena Bergström minns en trovärdig skådespelare

Göran Forsmark föddes 1955 i Malmberget i Norrbotten. Han studerade vid Teaterhögskolan i Malmö 1976-1979  och har därefter arbetat på flera teatrar, bland annat Göteborgs Stadsteater, Norrbottensteatern och Stockholms Stadsteater.

Han har under sin karriär gjort hundratals roller, bland annat som Håkan i Kjell Sundvalls långfilm Jägarna från 1996. Helena Bergström, spelade mot Göran Forsmark i Jägarna.

– Jag fick höra det i morse. Det är väldigt tråkigt. Det var en jättefin människa, säger hon och fortsätter:

– Han kommer vara väldigt saknad. Han var alltid så trovärdig i det han gjorde, alltid med grunden av sig själv i sina roller. Jägarna var hans marker, den norrländska killen som var otroligt trovärdig.

Han blev känd för publiken i flera viktiga biroller i stora filmer, bland annat i Populärmusik från Vittula och Livet är en schlager.

– Han har inte gjort de största huvudrollerna men har gjort väldigt väldigt mycket och alltid varit så bra, säger Helena Bergström.

Spelade präst i Skärgårdsdoktorn

Göran Forsmark har också gjort många roller för tv. Bland annat som grannen i Bonusfamiljen, den klantiga konstapel Jansson i julkalendern Tjuvarnas jul från 2011 och som prästen i Skärgårdsdoktorn.

– Han var en jätteduktig skådespelare. Verkligen speciell och orädd med en egen stil, säger skådespelaren Samuel Fröler som mötte Göran Forsmark under inspelningarna av Skärgårdsdoktorn.

– Han visade det både i Jägarna och mycket annat han gjorde: den här nakna spelstilen där han aldrig var rädd för att visa sig själv. Han dolde ingenting.

Samuel Fröler minns en humoristisk kollega som var rolig att umgås med mellan tagningarna.

– Göran var väldigt rolig privat, det minns jag från inspelningen av Skärgårdsdoktorn. Han berättade historier från sitt liv som var så självutlämnande och öppna på ett absurt humoristiskt sätt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer