Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Många känner igen Ingvar Hirdwall som grannen i Beck men han spelade även gubben Pettson i SVT:s julkalender Tomtemaskinen, och Knappestöparen i Ibsens Peer Gynt. Se hur det såg ut i klippet. Foto: Jessica Gow/TT/SVT

Skådespelaren Ingvar Hirdwall död – blev 88 år

Uppdaterad
Publicerad

Skådespelaren Ingvar Hirdwall har avlidit, uppger hans agent för TT. Hirdwall blev 88 år gammal.

– Det är en av våra största skådespelare och en väldigt nära och kär vän som jag har förlorat, säger kollegan Peter Haber till Expressen.

”Skådespelaren Ingvar Hirdwall har på skärtorsdagen somnat in i hemmet. Han blev 88 år. Han sörjs av familj, vänner och kollegor”, skriver hans agent Birgitta Rönnhedh i ett mejl.

Bland hans många roller på scen och framför kameran är han, bland den yngre publiken, kanske mest känd för att ha spelat polisen Martins Becks granne i mer än 45 filmer med Peter Haber i huvudrollen.

”Känsla för tajming”

Evige följeslagaren Peter Haber kallar det hela för ”en fruktansvärd sorg”.

– Det är en av våra största skådespelare och en väldigt nära och kär vän som jag har förlorat, säger han till Expressen.

Haber har blivit erbjuden ”stänkare” av Hirdwall i Beck-filmer i nästan 30 år.

– Det är en upptrampad stig emellan oss. Även om vi inte sågs under långa perioder hade vi alltid en kontakt med varandra. Han är oersättlig, säger Haber.

Författaren Rolf Börjlind var delaktig i att skriva de 26 första Beck-filmerna i den pågående filmserien som startade 1997. Han säger att det under castingprocessen växte fram att just den rollen skulle gå till Hirdwall.

– Jag tycker att det var ett klockrent val. Han var en väldigt rak och grundad skådespelare. Han var i positiv bemärkelse okomplicerad när han tog sig an en roll, säger Börjlind.

Klassiska roller

Hirdwall föddes i ett arbetarhem i Stockholm 1934 och var under 1960- och 70-talet engagerad i Göteborgs stadsteater. Därefter var han verksam vid Dramaten och under många år Stockholms stadsteater.

Hirdwall har gjort ett stort antal roller på tv och film, och för det sistnämnda har han tilldelats två guldbaggar – den första för bästa skådespelare 1981 för ”Barnens ö”, den andra 2004 för bästa manliga biroll för ”Om jag vänder mig om”.

Bland hans andra kända filmroller märks flera samarbeten med regissörerna Lars Molin och Bo Widerberg. Bland annat spelade han roller i ”Kejsarn av Portugallien” och ”Kvarteret Korpen”. I Widerbergs ”Mannen på taket”, en tidig Beck-filmatisering, spelade han titelrollen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.