Skådespelaren Ingvar Kjellson har avlidit efter en tids sjukdom. Kjellson blev 91 år. Foto: TTVisa alla (8)
Visa alla (8)

Skådespelaren Ingvar Kjellson är död

Uppdaterad
Publicerad

En del av svensk teaterhistoria har gått ur tiden. Skådespelaren Ingvar Kjellson är död.
– Ingvar Kjellson tillhör en av de riktigt, riktigt stora under 1900-talet, säger Benny Fredriksson, chef för Kulturhuset Stadsteatern.

En lågmäld, nästan lite blyg, förvandlingskonstnär. Så beskrivs Ingvar Kjellson, en av Sveriges mest meriterade skådespelare. Till Dramaten kom han 1964, och sammanlagt blev det över 140 roller på nationalscenen.

– Han levde i teatern och för teatern. Hela hans röst och hela hans kropp var teatern, säger Dramatens chefsdramaturg Magnus Florin.

De små rollernas mästare

Florin beskriver Kjellson som en diskret, lugn och praktisk person och lyfter särskilt fram hans insats som fadern i Lars Noréns ”Natten är dagens mor” 1983.

– En oerhört krävande och naken roll som han gjorde på ett oöverträffat vis.

Benny Fredriksson, chef för kulturhuset Stadsteatern i Stockholm, minns Ingvar Kjellson som en oerhört bred skådespelare med ett stort hantverkskunnande.

– Han har gjort allt, och då menar jag verkligen allt. Det som var unikt med honom var att han, redan som ung, började göra roller som låg långt ifrån honom. Samtidigt gjorde han det med en sådan trovärdighet så att ibland visste man inte vem han var.

Film och tv

Men Ingvar Kjellson gjorde även mycket film och tv, och här kan du se flera program med Ingvar Kjellson, i SVT:s öppna arkiv.

Många kanske minns honom som den excentriske Mon Cousin i ”Hedebyborna”, eller från filmer som ”Raskenstam”, ”Swing it, fröken” eller Lasse Åbergs ”Den ofrivillige golfaren”.

Ingvar Kjellson var gift med skådespelaren Meta Welander sedan 1949. Han avled på Danderyds sjukhus i Stockholm på torsdagen efter en tids sjukdom.

  • Ingvar Kjellson föddes 1923 och var verksam vid Dramaten från 1964 samt vid stadsteatrarna i Stockholm och Göteborg.
  • Han var gift med skådespelaren Meta Velander sedan 1949.
  • Han spelade i bland annat Henrik Ibsens ”Hedda Gabler” (1964) och ”Vildanden” (1972). Han var också hemma i komedin och farsen och regisserade även på senare år. Rönte även stor framgång med Jean Anouilhs Damorkestern (1986).
  • Han gjorde även ett fyrtiotal roller på film och i tv, bland annat i ”Hedebyborna”.
  • Källa: NE med flera (TT)

ÖPPET ARKIV:

Här kan du se flera program med Ingvar Kjellson i SVT:s öppna arkiv.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer