Olof Thunberg har avlidit. Foto: Stefan Jerrevång / TT

Skådespelaren Olof Thunberg är död

Uppdaterad
Publicerad

Skådespelaren Olof Thunberg har gått bort. Han blev 94 år.
– Jag minns honom med glädje. Det var en underbar kille, säger Jan Malmsjö till TT.

Skådespelaren Jan Malmsjö lärde känna Olof Thunberg på Dramatens elevskola, som de båda kom in på samma år 1950. Han är djupt tagen av beskedet om Olof Thunbergs bortgång och beskriver honom som en duktig skådespelare och imitatör.

– Han kunde vara så rolig, han hade en sådan speciell accent i sitt tal. Under tiden på Dramaten så satt vi ofta på Berns fram till dess att de ställde stolarna på borden. Vi hängde verkligen ihop, säger Jan Malmsjö.

Växte upp i Västerås

Under sin karriär var Olof Thunberg flitigt anlitad för sin mångsidighet. Som scenskådespelare uppträdde han på de flesta av Stockholms kända teaterscener och som röstskådespelare gav han liv åt tecknade figurer som Bamse och Shere Khan i ”Djungelboken”.

Olof Thunberg, född 1925, växte upp i Västerås och blev tidigt teaterintresserad. Som 15-åring startade han amatörteaterföreningen Scenklubben tillsammans med vännen och skådespelarkollegan Lars Ekborg.

I början av 1950-talet blev Olof Thunberg även en känd röst i radio, genom radioprogrammet ”Mannen i svart”, där han bland annat läste upp spökhistorier.

”En av de snällaste”

Utöver scen- och radioframträdanden har han under sin karriär medverkat i en mängd långfilmer och tv-produktioner, han regisserade även själv ett antal filmer.

Olof Thunberg var svärfar till operasångerskan Malena Ernman och farfar till klimataktivisten Greta Thunberg.

”I går gick min farfar Olof Thunberg bort. Han var en av Sveriges största skådespelare och har stått på scen i över 75 år. Han var en av de snällaste människorna jag någonsin träffat. Vi saknar honom fruktansvärt mycket”, skriver Greta Thunberg på Instagram.

Bamse och Olof Thunberg. Arkivbild från 1998. Foto: Anna Littorin/TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer