Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Jonas Ekströmer/TT

Skådespelaren Peder Falk är död

Uppdaterad
Publicerad

Skådespelaren Peder Falk har avlidit, 76 år gammal, uppger Kulturhuset Stadsteatern för Svenska Dagbladet.

Förutom sitt arbete på teaterscenen blev han även ett välkänt ansikte i flera tv-produktioner och på film.

Peder Falk debuterade på Stockholms stadsteater 1973 och medverkade i uppsättningar på teatern i över 40 år. Den senaste rollen var i improvisationsshowen ”Pia impro de luxe” 2014 mot bland annat Pia Johansson, Lennart R Svensson och Helge Skoog.

Tillsammans med just den trion var Peder Falk med och startade ”Soppteatern” på Stockholms stadsteater, 1989 – och skapade ett improvisationsfenomen som blev till en institution på teatern.

Peder Falk gjorde även flera uppmärksammade roller på film och tv.

I långfilmen ”Svart gryning” från 1987 spelade Peder Falk argentinsk kapten och tortyrexpert i skildringen av Dagmar Hagelins försvinnande. Han gestaltade kabinettssekreteraren i filmatiseringen av Jan Guillous Hamilton i ”Fiendens fiende” och sjungande charmör i tv-serien ”Clark Kent” om ett åldrande rockband.

En lite mer udda insats var som Carl Bildt-imitatör i SVT:s debattprogram ”Speciellt”.

Peder Falk spelade även den ondskefulla adlige advokaten Carl Gripenhielm i TV4-såpan ”Nya tider” 1999, mot en ung Rebecca Ferguson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.