Skådespelaren Robbie Coltrane har gått bort, 72 år gammal. Foto: DANIEL HAMBURYDANIEL HAMBURY / EPA / TT

Skådespelaren Robbie Coltrane död

Uppdaterad
Publicerad

Den skotske skådespelare Robbie Coltrane har gått bort. Han blev känd för en stor publik bland annat genom den brittiska tv-serien Cracker och som Rubeus Hagrid i Harry Potter.

Skådespelaren Robbie Coltrane har dött, 72 år gammal. Hans agent bekräftar dödsfallet för tidningen The Hollywood Reporter. Coltrane slog igenom i rollen som  Dr. Edward “Fitz” Fitzgerald i serien Cracker i början av 1990-talet. Serien sändes ända fram till 2006.

Spelade i Bond

Robbie Coltrane gjorde en mängd roller i både brittiska och amerikanska produktioner. Han spelade bland annat den före detta KGB-agenten Valentin Zukovsky i Bondfilmerna Golden eye och Världen räcker inte till. Mest känd för en yngre publik blev han för rollen som halvjätten Rubeus Hagrid i Harry Potter-filmerna.

Som en reaktion på Coltranes död skriver författaren JK Rowling i ett inlägg på twitter att ”Han var en otrolig talang, ensam i sitt slag, och jag hade en sagolik tur som fick känna honom, jobba med honom och gapskratta tillsammans med honom.”

Kollegorna sörjer

Författaren och komikern Stephen Fry är en annan av kollegorna som skickar sina kondoleanser. Fry skriver att han blev ”både förskräckt och förälskad” när han träffade Coltrane för första gången för 40 år sedan.

”Vilket djup, vilken kraft, vilken talang. Farväl, gamle vän. Du kommer att vara förfärligt saknad”, skriver han.

Robbie Coltrane föddes som Robert McMillan i Glasgow, men bytte senare efternamn, som ett hommage till jazzlegenden John Coltrane.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.