Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Skådespelarna Alma Pöysti och Jussi Vatanen spelar huvudrollerna i Höstlöv som faller. Foto: Folkets Bio

Skådespelarna i Kaurismäkis nya film: ”Man fick nypa sig i armen”

Publicerad

”Höstlöv som faller” är en lågmäld kärlekshistoria mellan två ensamma själar, som vann både Cannesjuryns hjärtan och har utsetts till Finlands Oscarsbidrag.

Alma Pöysti och Jussi Vatanen har rest från New York via London och landat i Stockholm inför Sverigepremiären av Aki Kaurismäkis hyllade nya film.

De minns med glädje när den tillbakadragne regissören hörde av sig för att fråga om de ville vara med i hans nya projekt.

– Det var ett sånt tillfälle där man nyper sig själv i armen. Ett år senare fick vi läsa manuset. Det var alldeles underbart! Det var så berörande och kristallklart. Och kort! För han är en man av mycket få ord, men de är väl valda, säger Alma Pöysti, som spelar snabbköpskassörskan Ansa.  

Kärv finsk kärlek

Höstlöv som faller är den säregne Kaurismäkis 20:e film. En kärlekshistoria som utspelar sig i ett slags parallellt Finland, samtidigt dåtid och nutid och med vindpinade, tystlåtna huvudroller: kassörskan Ansa och byggarbetaren Holappa, lika hjälplösa inför sina öden som filmens titel låter antyda.  

– Man kan tro att Aki Kaurismäki är fast i det förflutna, men han är väldigt levande och följer samtiden. Jag tror att som publik får man känslan avatt man tittar på en saga, säger Jussi Vatanen. 

– Jag tror vi behöver romantiska komedier à la Aki Kaurismäki just nu. Lite kärv finsk kärlek är inte så dumt, säger Alma Pöysti.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.