Skådespelerskan Gaby Stenberg död

Publicerad

Skådespelerskan Gaby Stenberg har avlidit, vid en ålder av 88 år. Hon gjorde allt från operett till tv-såpor och klassiker på Dramaten.

Stenbergs bortgång sörjs av bland andra Johannes Brost – hennes kollega från tiden i långköraren ”Rederiet”:
– Det var en fantastisk människa. När hon såg mig på teatern fick jag en blomma och så gjorde hon en liten teckning. Jag sörjer henne djupt, säger Brost till Aftonbladet.

Fin utbildning
Gaby Stenberg föddes i Tokyo år 1923, men redan efter ett år flyttade hennes familj till Sverige och Stockholm. I huvudstaden förberedde sig Gaby Stenberg för sin karriär, med studier i Koblancs privata teaterskola och sånglektioner för hovsångerskan madame Skilondz. Det skriver Dagens Nyheter.

Hon var en multitalang, som behärskade både sång, skådespeleri och humor. Sitt scengenombrott fick Gaby Stenberg i operetten ”Blåjackor” på Oscarsteatern och i operettfilmen ”Löjtnanthjärtan”, 1942. Filmdebuten kom redan 1938, i Sigurd Wallén-komedin ”Sigge Nilsson och jag”.

Primadonna & logoped
Stenberg har spelat i cirka 40 filmer och otaliga revyer – även i Danmark. Hon blev den första primadonnan när Malmö fick en stadsteater på tidigt 1940-tal.

Stenberg var borta från scenen ett tag, då hon gift sig med överläkaren Fredrik Kock. Under pausen utbildade hon sig till logoped och tog examen på universitetet, skriver DN.

Återvände till rollen
Tv-publiken känner främst igen Gaby Stenberg från serier som ”Goda grannar” och ”Rederiet”. Efter en tid i rollen som Ellinor Dahlén, dog Stenbergs rollkaraktär. Men på grund av publiktrycket kom hon tillbaka till ”Rederiet” – dock i form av sin dominanta tvillingsyster Beatrice.

Gaby Stenberg har också skrivit en bok om japanska té-ceremonier.

Kulturnyheterna

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer