Foto: SVT

”Skam”-stjärnorna om att förväxlas med sina rollfigurer

Publicerad

Den norska succéserien ”Skam” har tagit Skandinavien med storm, och mycket av framgången sägs ligga i hur verklighetstrogen den är – så trogen faktiskt att skådespelarna ibland har svårt att förklara att det inte ÄR sina rollfigurer. Hör personerna bakom karaktärerna ”Noora” och ”Isak” berätta om sina liv efter succén.

Innan den norska ungdomsserien ”Skam” slog igenom på bred front i Sverige, var två av seriens skådespelare, Josefine Frida Pettersen och Tarjei Sandvik Moe, tidigare i höst gäster hos Skavlan.

”Fint få lära känna oss också”

Programmet blev det första mediala tillfället för de båda att tala i egen person, och inte som sina rollfigurer.

– Jag gillar att vara skådespelare, att få vara en annan person, men vi testar det här, säger Tarjei Sandvik Moe, som spelar Isak i serien.

– Det är fint att folk får lära känna oss också, fyller Josefine Frida Pettersen, som spelar Noora, i.

”Lite fuskigt”

Serien får mycket uppmärksamheten och hyllas för att på ett träffsäkert sätt skildra livet för tonåringar i Norge, och även i övriga Norden, i dag.

– Men det är lite fuskigt att jag spelar en andraringare på [skolan] Nissen. Det är lite fiunurligt, för jag går där på riktigt, säger Tarjei Sandvik Moe och skrattar.

Diskuterar inte med föräldrarna

Serien anses så pass äkta att skådespelarna ibland får svårt att förklara för omgivningen att de faktiskt inte är de karaktärer de gestaltar.

– Jag gillar inte att prata med mina föräldrar om ”Skam”. Det är pinsamt. De tror att de får en bild av hur jag har det genom min rollfigur, säger Tarjei Sandvik Moe.

– Även om skam är träffsäker, visar den vad som kan hända och inte vad som händer.

Åldersförväxling

Sandvik Moe och hans rollfigur Isak är båda 17 år gamla. Josefine Frida Pettersen är 20 år, men spelar den 16-åriga Noora i serien.

Hon berättar om ett tillfälle när den åldersskillnaden höll på att få henne att hamna i trubbel med polisen under ett krogbesök.

– Jag hade varit där i en halvtimme och satt med en öl i handen. Då kom en vakt. ”Kan du följa med mig?” ”Okej.” Jag trodde att jag skulle få gratis sprit, säger hon och skrattar.

– Så jag hängde med. Sedan bad han att få se min legitimation. ”Det här är inte du,” sa han. ”Jag har fått många tips och vet att legget är förfalskat. Du är 16 och heter Noora.”

Hör hur resten av historien gick, och massor av annat, i klippet ur programmet här ovan.

En ännu längre intervju med skådespelarna finns också på Skavlans Youtube-kanal.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skam

Mer i ämnet