Filmen som snart börjar spelas in på Aruba heter ”Lyrro” för att anknyta till föregångaren, men den heter också ”Ut&Invandrarna” och handlar om två par – ett som flyr från Nordafrika och drömmer om ett bättre liv, och ett annat som åker från Sverige till Nordafrika för att bli bruna och friska. En tematiskt mer sammanhållen film av Peter Dalle.
– De här paren, när de kommer fram träffar de på rasister som vi kommer att skoja om, men vi kommer också att skoja om manligt och kvinnligt, skräcken att åldras och om politiker som på ett petimetervis försöker göra Sverige rättvis. Och om religion, berättar Peter Dalle som liksom tidigare skrivit både manus och skådespelar.
För ”frånskild och mogen ungdom”
Ambitionen är att försöka spegla det som sker i vår omvärld med samma träffsäkerhet som TV-serien Lorry gjorde. Serien hade premiär i oktober 1989 och sändes i fyra säsonger till och med 1995. Närmare 30 avsnitt blev det totalt, med en uttalad målgrupp – ”frånskild och mogen ungdom”. Serien blev känd för sin vassa och politiskt inkorrekta humor, och drog på sig en mängd anmälningar till Granskningsnämden. Fälldes också för visa sketcher som nu klippts bort när serien återpubliceras på SVT:s Öppet arkiv.
– Det är tidlöst – det är situationskomik med knasiga karaktärer som fortsätter att vara roliga år efter år, säger Nour El Refai, ny i Lorry-familjen.
”Att göra en film är som att laga mat”
Ur Lorry föddes också en film ”Yrrol” – regisserad av Peter Dalle som även skrivit filmens manus tillsammans med Rolf Börjlind. Den belönades med Guldbaggen för Bästa manus och Suzanne Reuter vann också en bagge för Bästa kvinnliga huvudroll.
Men tiderna förändras. Humorn också och Peter Dalle har tidigare sagt att det finns saker som är svårare att skoja om idag.
– Det är ju det, men nu gör vi det. Att göra en film är som att laga mat. Om jag gör en gryta så kan jag inte stå och gissa om folk vill ha timjan. Jag kan bara göra det jag tycker är roligt, annars blir det inte bra.
”Det handlar bara om social kompetens”
Nu blir ”Yrrol” alltså ”Lyrro”. Lorry-familjen får nu också, förutom Nour El Refai, tillskott av komikerna Björn Gustafsson och Henrik Dorsin. Det blir en – som det heter – nutidsbetraktelse efter människors längtan efter lite grönare gräs.
Nour El Refai menar att det är bra att komikerna blir mer hyfsade och tvingas tänka efter lite innan det skämtas, och att det inte behöver betyda att man blir mindre rolig.
– Det betyder bara att man måste tänka sig för och inte kränker folk i onödan. Det tycker jag inte är nåt konstigt. Det handlar bara om social kompetens.
– Det går att skämta om allt, tillägger Henrik Dorsin.
– Det handlar om att lägga ned jobb och utforska humorns möjligheter i andra riktningar.