Akademiledamoten Göran Malmqvist. Foto: Scanpix

Skänker bort Mo Yan-rättigheter

Uppdaterad
Publicerad

Göran Malmqvist skänker nu bort rättigheterna till sina översättningar av Nobelpristagaren Mo Yan. Det uppger Svenska akademiens Peter Englund.

Nu reagerar Svenska akademien på Kulturnyheternas uppgifter om Göran Malmqvists Mo Yan-översättningar och akademiens jävsregler. Peter Englund, akademiens ständige sekreterare, skriver i ett nytt mejl till Kulturnyheterna att han inte ser några problem med att översättningarna ges ut på förlag.

– Det finns inget hinder för att ge ut dessa översättningar. Tvärtom hoppas vi att allmänheten ska få möjlighet att ta del av dem, skriver han.

Misstänkt jäv i Svenska akademien

Englund säger dock att Malmqvist, såvitt han vet, inte kommer att sälja sina rättigheter vidare. I stället kommer han att skänka bort rättigheterna.

– Göran Malmqvist har sagt att om de kommer ges ut (vilket jag hoppas – konstigt vore annars) kommer han isåfall att skänka bort rättigheterna, skriver Peter Englund.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misstänkt jäv i Svenska akademien

Mer i ämnet