Kansai Yamamoto 2017 med en av kostymerna ur Ziggy Stardusts garderob. Foto: Alejandro Garcia /TT

Japanske modeskaparen Kansai Yamamoto är död

Uppdaterad
Publicerad
Japanskt mode brukar stå för stram elegans och minimalism. Men Kansai Yamamoto drog åt ett helt annat håll: färgstarkt, extremt och extravagant.

Den japanska modeskaparen Kansai Yamamoto har dött. ”Det är med enorm sorg som vi meddelar att Kansai Yamamoto gick bort den 21 juli 2020”, står det i ett inlägg på Kansai Yamamotos officiella Instagramkonto.

I motsats till buddhistiskt influerade ideal om lågmäldhet och enkelhet knöt Yamamoto an till de japanska traditioner som handlar om det högljudda, färgstarka, extravaganta: kabukiteaterns kostymer, tatueringar, hovdräkter. Direkt vid debuten i London 1971 blev han en succé i ett decennium där kragsnibbarna nådde utanför kroppen och folk gick i platåskor till vardags.

Efter honom kom de japanska modeskaparna Rei Kawakubo, Issey Miyake och Yohji Yamamoto (inte släkt) och gjorde ännu större succé på 80-talet med att styra tillbaka mot det strama och stilrena igen.

Mest känd är Kansai Yamamoto för sitt fruktbara samarbete med David Bowie. De båda träffades sedan Bowie börjat använda plagg ur Yamamotos första damkollektion i sina shower. Mötet ledde till uppdraget att skapa en hel garderob åt Ziggy Stardust, Bowies nya scenfigur och en av rockhistoriens mest framgångsrika, uttrycksfulla och särpräglade looks.

I en intervju med Hollywood reporter 2016 beskrev Yamamoto samarbetet med Bowie som något mycket speciellt, att kläderna han designade för Bowie blev ”en del av hans budskap till världen”, ”Mina kläder blev en del av David, hans sånger och musik”.

Kansai Yamamoto led av cancer och blev 76 år gammal.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer