Skapande skola i fokus

Uppdaterad
Publicerad

Under torsdagen presenterade kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth alliansregeringens första egna kulturbudget. Och den största satsningen går till en satsning på kultur för högstadieskolan.

Regeringens skolsatsning går under namnet Skapande skola. Fokus kommer att hamna på eleverna i årskurs 7-9. Regeringen menar att fokuseringen på just den här åldersgruppen har sin grund i att elever i de här åldrarna ofta tenderar att efterfråga mer kulturaktiviteter än vad skolorna har råd att erbjuda dem.

Skapande skola omfattar 55 miljoner kronor per år. Det innebär en peng på ungefär 175 kronor per elev och läsår. Vad pengarna ska användas till är mycket upp till de beslut som fattas i landets skolor. Både offentliga och privata skolor omfattas av satsningen.

Statens kulturråd får i uppdrag av regeringen att fördela de 55 miljonerna.

Anders Silvergren Blåder

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.