Skapande skola – så här blev det

Uppdaterad
Publicerad

Skapande skola är den största kulturpolitiska reformen som den sittande regeringen genomfört. Kulturnyheterna har tagit del skolornas berättelser om satsningen.

Tanken med Skapande skola är att kulturen ska in i skolan, vilket också bokstavligen sker. 61 procent av de konstnärer och andra kulturarbetare som engagerats inom satsningen har kommit till just skolan, istället för att eleverna tagit del av kultur utanför skolans lokaler. Och det finns en förklaring till detta:

– Det är väldigt många skolor som redan idag åker på teaterföreställningar och museer och liknande. Och det gör de i sin ordinarie verksamhet och det syns ju inte i uppföljningarna av Skapande skola, säger Lotta Brilioth Biörnstad, projektledare för barnkultur på Kulturrådet.

Teater mest populärt

Det är teater och drama som är de populäraste genrerna när kommunerna och skolorna söker pengar inom ramen för Skapande skola. Det visar det underlag som Kulturnyheterna tagit del av. Siffrorna är preliminära, den fullständiga rapporten lämnas till regeringen först i december.

55 procent av bidragen (27 miljoner kronor) har använts till löner och arvoden till professionella kulturaktörer, medan bara en fjärdedel (13 miljoner) gått till studiebesök och inköp av föreställningar. Det är dock en liten ökning sedan en genomgång av Skapande skola gjordes förra gången.

”Administration, skolans ansvar”

De skolor och kommuner som sökt pengarna är överlag positiva till resultatet. Skolorna skriver att lärarna lär sig lära ut på nya sätt, att elevernas självförtroende och tolerans för varandra stärks.

Kritiken ligger i att det ofta är eldsjälar som driver projekten och att det varken finns tid eller pengar för att göra det på skoltid. Det saknas en slags grundstruktur nu när ansvaret ligger hos skolorna själva.

– De svaren är vi inte förvånade över egentligen. Vi kan inte gå in med stöd för administration och planering, utan det är skolans ansvar. Skolan har ett ansvar att få in kulturen i lärandet, säger Lotta Brilioth Biörnstad.

Efterlyser större undersökning

Regeringen har successivt ökat anslagen för Skapande skola. 55 miljoner kronor till årskurs 7-9 2008 blir nästa år, om riksdagen klubbar igenom regeringens budget, 150 miljoner till hela grundskolan (årskurs 1-9). Och nästa år bör det samtidigt göras en fördjupad undersökning av verksamheten inom Skapande skola, tycker Brilioth Biörnstad på Kulturrådet.

– Vi behöver göra en jämförelse mellan vad som sker inom Skapande skola och hur skolans totala kulturengagemang ser ut så att vi kan se om Skapande skola tillför någonting nytt och annat än det man gjort förut, säger hon.

Petra Markgren Wangler

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.