Det romska biblioteket är ett resursbibliotek och en del av Malmö stadsbibliotek. Foto: TT/Johan Nilsson

Romska ledamöter kritiserar romska biblioteket i Malmö

Uppdaterad
Publicerad

Det nyöppnade romska biblioteket i Malmö får kritik. Flera romska ledamöterna i bibliotekets arbetsgrupp anser att deras perspektiv och åsikter ignoreras. Om inte stora förändringar sker kräver de att biblioteket lägger ned, rapporterar P4 Malmöhus.

Kritiken kommer bara fyra månader efter invigningen av det romska biblioteket i Malmö, Sveriges första och enda resursbibliotek för det nationella minoritetsspråket romani chib.

Tidigare i veckan hölls ett möte mellan politiker, tjänstemän och ledamöter. På mötet framförde de romska deltagarna en rad krav och hotade att JO-anmäla om inte deras vilja hörsammades.

Janne Grönholm, kommunalråd för kultur och fritid i Malmö, var med på mötet.

– Det är klart att det är allvarligt. Vi ser att vi behöver göra om vissa strukturer, vi behöver titta på hur vi formar om det här samrådandet och tar till vara på de romska representanternas syn och åsikt på ett sätt som gör att de känner att vi är på den här resan tillsammans, säger han till P4 Malmöhus.

Hör Bagir Kwiek, samordnare för romskt bibliotek i Malmö, när biblioteket öppnade

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Det här är böcker av romska författare som vi tycker är bra, säger Patricia, Fortunata och Vanessa på biblioteket i Oxie, Malmö. Foto: Gunilla Fritze

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.