SVT:s programdirektör Jan Helin försvarar Sverige möts. Foto: SVT/TT

SVT svarar på kritiken mot Sverige möts

Uppdaterad
Publicerad

En plattform för anti-demokratiska röster och en satsning som riskerar att förstärka snarare än motverka polariseringen i samhället, ja kritiken mot SVT:s Sverige möts har varit både skarp och från många håll. Programdirektören Jan Helin försvarar satsningen med att man vill söka nya former av journalistik.

– Det demokratiska problemet är att det är en missuppfattning av vad den pluralistiska demokratin ska handla om och bygger på. Politik bygger på motsättningar och konfrontation, det bygger inte på att söka konsensus, säger Petter Larsson, kulturjournalist som i Aftonbladet riktar stark kritik mot SVT och satsningen Sverige möts.

Satsningen uppmanar människor som har olika åsikter att träffas och samtala om frågor som engagerar. Nu menar kritiker att satsningen snarare riskera att undergräva demokratin, att man ger röst åt personer med extrema åsikter som uttrycker sig hatiskt på sociala medier och att hela satsningen bygger på ett ofta formulerat antagande: att polariseringen ökar i Sverige.

– Vi vet inte om det stämmer men man kan vara ganska säker på att den kan självförstärkande, säger journalisten Jack Werner som i Dagens nyheter lyfte fram vår tids ambivalens inför sociala medier och att det stora problemet snarare är hur vissa beter sig på nätet.

– Om man gång på gång säger att Sverige är jättepolariserat då är det inte helt orimligt att Sverige också blir mer polariserat så att jag skulle vilja veta först att Sverige har verkligen har det här problemet att vanliga människor inte kan prata medvarandra om politiska frågor innan jag ser en satsning som vill råda bot på det.

”Vi vill utforska journalistiken”

SVT:s programdirektör Jan Helin försvarar satsningen med att det absolut inte handlar om att slipa ned politiska meningskiljaktigheter. Han medger att det är oklart om polariseringen i Sverige faktiskt ökar och att det är något som undersöks i och med satsningen.

– Är det så att vi är så polariserade som sägs, mer eller mindre slentrianmässigt i varenda tidningsartikel, tv-inslag, radio-inslag som diskuterar brännande frågor i vår tid, stämmer verkligen det?

Jan Helin menar att satsningen handlar om att utveckla journalistiken.

– Vi vill utforska journalistiken bortom den väldigt kända mediedramaturgi som, om vi ska vara ärliga, bygger rätt mycket på en polariserad uppfattning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer