Skavlan blev flopp i BBC

Publicerad

Den norsk-svenska pratshowen har gjort sitt hos BBC.

Förrförra året köpte BBC upp två säsonger av tv-showen Skavlan, för att sända programmet på fredagskvällarna i BBC Entertainment Norden.

Dittills hade Fredrik Skavlan och hans berömda gäster bara synts i norsk och svensk tv, men via BBC skulle också danska, finska och isländska tittare få chans att se programmet. Programledaren själv gick ut i media och berättade att han var stolt över att få jobba med BBC.

”Vi kommer nog inte göra om det”

Men trots att Skavlan lär vara Nordens mest sedda program, blev de nya tittarsiffrorna en riktig flopp. Det säger BBC:s programchef John Farrar till norska Aftenposten:

– Det var ett experiment, och vi kommer nog inte att göra om det. Tittarsiffrorna blev lägre än vi hade förväntat oss.

BBC-chefen har en teori om vad som kan ligga bakom floppen:

– Jag tror att lärdomen kan vara att tittarna inte kommer till BBC för att de vill se norskproducerade serier som redan sänts i Norge, utan för att de önskar sig något annat, säger John Farrar till Aftenposten.

Tappar tittare i Norge

Inte heller i hemlandet är Skavlan så populär som han en gång var. I höstas hade pratshowen färre norska tittare än någonsin tidigare – i genomsnitt 781 000 tittare per kväll. Det kan man jämföra med drygt 1,1 miljoner tittare per avsnitt under 2003.

Fredrik Skavlan har fått kritik för sitt program flera gånger. Bland annat i februari, då hans intervju med författaren Anna Wahlgren – som kritiserade sin dotter hårt – skapade diskussion både i Sverige och Norge. Han fick också en känga i media då han hade intervjuat artisten Camilla Henemark i oktober, och lät intervjun kretsa kring den gamla berättelsen om henne och kungen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer