Skivomslagsmakaren Lasse Ermalm släpper ny bok

Uppdaterad
Publicerad

I den strömmade musikens tid har skivomslagen ersatts med små tumnagelbilder. Men omslagen har fortfarande stor betydelse när den fysiska skivan återigen blivit populär, säger Lasse Ermalm som idag släpper en boken ”Omslag: Ermalms Egenart”. 

Grafiska designern Lasse Ermalm är en av Sveriges främsta omslagsmakare, som gjort svenska skivomslag sedan 70-talet.  

Artister som John Holms, Carolas och Cornelis Vreeswijks skivomslag finns bland de runt 2500 han skapat genom åren.  

Gestaltar musiken i bild

I sin bok delar han med sig av hur det gick till i omslagsverkstan.  

– I Metronome-studion, som jag började jobba i, hade de en stor brun manchestersoffa som man liksom kunde sjunka ner i. Sen så vällde allting över mig – och där startade min process helt enkelt, säger Lasse Ermalm.  

– Det handlar om att på något sätt visualisera och gestalta musiken i bild. Alltså att överföra det du hör – till något du tittar på. Musiken ska inte bli en stor överraskning.  

Ett enhetligt konstverk

Skivomslagen spelade länge stor roll, fram till den strömmade musikens era då omslagen ersattes med bilder och klipp anpassade för de digitala plattformarna.  

Samtidigt har intresset för vinylskivor kommit tillbaka och det spås bli alltmer vanligt med CD-skivor för bland annat merch, på grund av förseningar och produktionsfel på vinylfabrikerna. 

Just därför lever omslagen som konstform fortfarande på, menar Lasse Ermalm. 

– Man kan aldrig komma ifrån att till syvende och sist så är det musiken det är frågan om. Men att få den förpackad på ett attraktivt sätt eller något som tilltalar dig och tillför något extra, det bidrar till det här albumgrejen – att det är ett enhetligt konstverk så att säga.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.