I Vladimir Sorokins roman ”I det heliga Rysslands tjänst” har det som skildras blivit verklighet. Foto: Norstedts/SVT

Ryska författarens profetia om Ryssland slog in: ”Allt har blivit verklighet”

Uppdaterad
Publicerad

Vladimir Sorokins roman ”I det heliga Rysslands tjänst” gavs ut 2006 och är en dystopisk skildring av ett framtida nationalistiskt och auktoritärt Ryssland. Nu menar författaren att handlingen i boken blivit verklighet.

– Som författare är jag nöjd med boken, men som medborgare är jag inte det, säger Vladimir Sorokin.

Vladimir Sorokin är en av Rysslands mest kontroversiella och inflytelserika författare och är känd för sin kritik mot Putins regim. Hans romaner har skapat stor debatt i Ryssland och uppmärksammats internationellt.

”I det heliga Rysslands tjänst” är en postapokalyptisk science fiction, som Vladimir Sorokin skrev för 15 år sedan. Boken handlar om ett framtida Ryssland som är ett självhärskardöme som frigjort sig från västvärlden.

Nu har praktiskt taget allt som skildras i boken blivit verklighet, menar Vladimir Sorokin.

– Som författare är jag nöjd med boken, men som medborgare är jag inte nöjd.

Skrämmande likheter

I boken utplånas de fria medierna och intelligentian som befinner sig utomlands i exil försöker sända radio som ska nå Ryssland.

Handlingen liknar mycket av det som händer i landet idag, där oberoende medier blockerats av landets censurmyndighet och bland annat den fristående tv-kanalen Dozhd tvingades upphöra sina sändningar.

– Folk har sagt att det känns som om de läser boken i Kreml och liksom förverkligar den.

– Jag hoppas trots allt att det inte kommer vara så för alltid och utan att Ryssland förr eller senare blir ett normalt, demokratiskt land, säger Vladimir Sorokin.

Se en längre intervju med Vladimir Sorokin i Kulturnyheterna special: Kriget om kulturen, i SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.