Katarzyna Markusz är åtalad för att ha förolämpat nationen i sin rapportering om Förintelsen. Foto: TT/Privat

Skrev om Förintelsen – riskerar tre år i fängelse

Uppdaterad
Publicerad

Situationen för Polens fria medier är sämre än på många år. Journalister som Kulturnyheterna har pratat med vittnar om polisförhör, dyra rättsprocesser och en statstelevision som blir alltmer lik Nordkoreas.

– Polen är inte längre en demokrati, säger Katarzyna Markusz, journalist som riskerar tre år i fängelse.

På onsdagen vaknade Polen upp till en medieprotest med svarta förstasidor och släckta radio- och tv-kanaler.

På torsdagen släpptes ny rapport från organisationen Media freedom rapid response (MFRR), som kartlägger pressfrihet och våld mot journalister i Europa. I den står det att den fria polska journalistiken nu står inför det största hotet på många år.

”Som om vi levde i Nordkorea”

Krzysztof Bobinski har en mångårig karriär som Polenkorrespondent för bland annat Washington Post, Financial Times och BBC. Nu ser han hur regeringen dels försöker köpa upp fira medier, dels beskattar dem eller gör tillslag för att försvåra arbetet. Samtidigt har de statsstyrda kanalerna blivit mer propagandistiska.

– När vi hade presidentval förra året såg det ut som att vi levde i Nordkorea. Regeringens kandidat ackompanjerades av romantisk musik i tv-nyheterna och presenterades som den goda, säger han.

Skrev om Förintelsen – riskerar fängelse

Katarzyna Markusz är frilansjournalist och under utredning av åklagare. Hennes brott bestod i att skriva en artikel om Polens inblandning i Förintelsen. 

– Artikeln publicerades i oktober. Sedan dess har jag kallats till förhör och anklagats för att ha förolämpat Polen, säger hon. 

I värsta fall riskerar Katarzyna Markusz ett fängelsestraff på upp till tre år. Hon säger att det känns skrattretande och otäckt på samma gång. 

– Polen är inte längre en demokrati. Jag kan inte rapportera om någonting som är historiskt belagt utan att behöva förklara mig för polis, åklagare och domstol, säger hon.

Dagstidning åtalad 57 gånger

Polisanmälningarna och åtalen mot enskilda journalister och mediehus tar tid och kan bli dyra. Polens största oberoende dagstidning Gazeta Wyborcza är just nu föremål för 57 olika åtal, berättar Paulina Milewska, som arbetar på den ideella organisationen European center for press and media freedom. 

– Regeringen kommer inte att vinna i domstol. Åtalen är till för att skrämmas. En rättsprocess kan kosta den åtalade mellan 10.000 och 20.000 euro i advokatkostnader och annat, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.