Skriet har visat sig ha skadliga defekter. Foto: TT

Skriet målades med smutsig färg – riskerar att förstöras

Uppdaterad
Publicerad

Edvards Munchs ikoniska målning Skriet är i behov av social distansering. Det konstaterar en internationell expertgrupp som undersökt varför målningens färger försämrats. Slutsatsen är att det inte är ljuset som gör att målningen åldras i förtid utan luftfuktigheten, skriver The Guardian.

Förklaringen är att konstnären Edvard Munch, förmodligen av misstag, använde en tub med oren kadmiumgul färg som kan blekas och till och med flagna av den luftfuktighet som finns i konstpublikens andedräkter. På grund av detta har den ursprungligen starkt gula färgen i målningens solnedgång övergått till en gulvit nyans.

– Det visade sig att han i stället för att använda ren kadmiumsulfid – som han borde ha gjort – använde en smutsig variant som också innehöll klorider, säger professor Koen Jansson från Antwerpens universitet, till The Guardian.

När det nybyggda och 13 våningar höga Munchmuseet öppnar i Oslo i höst kommer också ”Skriet” att visas på ett sätt som gör det möjligt att sänka luftfuktigheten. Allt för att målningen i fortsättningen ska åldras långsammare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.