Foto: TT

”Skulle inte varit negerkung”

Uppdaterad
Publicerad

SVT:s beslut att klippa bort material som uppfattas som kränkande i tv-serien om Pippi Långstrump har skapat stora diskussioner om vad Astrid Lindgren skulle ha tyckt. Nu står det klart att hon tog ställning – för 44 år sedan.

Igår rapporterade Kulturnyheterna om de många kommentarerna kring Astrid Lindgrens eventuella syn på ord som ”Negerkung”.

”Om Astrid Lindgren hade levt idag är jag övertygad om att hon varit för en sådan klippning(...)” menade en person på Facebook samtidigt som andra hävdade totala motsatsen;

Pippi klipps om

”SVT skärpning! Ni hade aldrig fått Astrid Lindgrens tillåtelse att klippa sönder hennes skapelser och än mindre att kalla det hon gjort för rasism.”

Intervju i Expressen

I en artikel från tidningen Expressen år 1970 förklarar Astrid Lindgren själv hur hon resonerat då hon får frågan: ”Om du idag skulle skriva om Pippi Långstrump, skulle det då bli annorlunda?”

Såhär svarade Astrid Lindgren:

”Ja, jag skulle ha tagit bort en massa idiotier. (...) Spiksäkert är att jag inte skulle ha gjort Pippis pappa till negerkung! En vit kille som kommer till Söderhavet och sätter på sig en bambukjol och genast blir till negerkung...”

Inte rasist

Samtidigt avfärdade hon bestämt att hon själv eller Pippi Långstrump skulle vara rasistiska ur någon bemärkelse.

”Men det var ju inte så att jag tänkte att vi är så överlägsna de svarta så att om vi kommer till söderhavet så blir vi genast kungar. Det är några som har tyckt att detta var en sådan oerhörd rasism.Vad de än kan säga om mig personligen, om de tror att jag har några som helst rasistiska tendenser så är det fel. Och det hade inte Pippi heller.”

Pappan hade blivit sjökapten

Astrid Lindgren avslutade resonemanget med att konstatera att tiderna hade förändats sedan böckerna började ges ut i mitten av 40-talet.

”Men tiderna har ändrats och idag hade jag inte gjort honom till negerkung. Han skulle antagligen varit sjökapten eller pirat.”

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Pippi klipps om

Mer i ämnet