Skvallertidning ber skådespelerska om ursäkt

Uppdaterad
Publicerad

Den brittiska tabloiden The News of The World ger nu en officiell ursäkt till Sienna Miller för att tidningen hackat hennes privata telefonmeddelanden.

2009 började brittisk polis utreda vad som växt till en av de största härvorna någonsin inom tidningsvärlden i England. Skvallertidningen News of the world misstänktes för att ha tagit till brottsliga metoder för att få loss skandalhistorier om kändisar.

200 öronmärkta miljoner

Tidningens ägare News International erkände i april i år att detta ska ha skett och har öronmärkt över 200 miljoner i svenska kronor för utbetalningar till drabbade kändisar.

Politiker, skådespelare och sportstjärnor är ibland de drabbade – 20 stämningsansökningar har hittills lämnats in – och Sienna Miller är en av de som nått en lösning. I maj i år valde hon en uppgörelsen med tidningen som innebär över en miljon kronor i skadestånd för Miller.

Ursäktskavalkad

Chefredaktören Michael Silverleafs officiella ursäkt till Sienna Miller är också den senaste i raden av ursäkter som gått ut till drabbade celebriteter – såsom bland andra kulturministern Tessa Jowell.

Jude Law är också en av härvans nyckelpersoner och har har stämt tidningen för över 16 artiklar som han uppger är produkter av information hämtad från privata meddelanden. Bland övriga drabbade syns politikern John Prescott, Manchester Uniteds manager Sir Alex Ferguson, skådespelaren Hugh Grant och även svenska Sven-Göran Eriksson och Ulrika Johnsson.

Hugh Grants hämnd

En annan av de avslyssnade kändisarna, skådespelaren Hugh Grant, träffade vid ett tillfälle reportern som hackat hans telefon och kunde inte motstå möjligheten att hämnas tillbaka. Vid mötet med den före detta reportern och paparazzifotografen Paul McMullan bar Hugh Grant en dold mikrofon.

Under samtalet avslöjade McMullan bland annat att det inte bara ska ha varit News of The World som köpt hans olagligt tillförskansade historier utan även flera betydligt mer civiliserade tidningar. Läs hela det transkriberade samtalet här. .

Hovreporter läste 600 sms

Historien började utredas 2009 men redan 2007 dömdes en hovreporter på tidningen till fyra månaders fängelse för ett liknande brott. Reportern dömdes för att ha hackat sig in i telefoner tillhörande anställda inom det brittiska hovet och smygläst över 600 sms.

På grund av detta avgick dåvarande chefredaktören Alan Coulson. I samma veva skrev The Guardian att polisen redan då ska ha haft bevis för att härvan var betydligt större – vilket den också visade sig vara.

Sofia Benholm

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.