Ny rapport: Australiska Sky News ett nav för klimatdesinformation

Publicerad

Australiska tv-kanalen Sky News, som ägs av Rupert Murdoch, anklagas i en rapport från den brittiska tankesmedjan Institute for strategic dialogue för att spela ner klimatkrisen och sprida desinformation.

Det är inte första gången som medier som ingår i Rupert Murdochs konglomerat News corp får kritik för att tona ner klimatfrågan och ifrågasätta nyttan av olika klimatåtgärder. Efter kraftiga skogsbränder i Australien 2020 gick också Rupert Murdochs son James Murdoch ut och kritiserade faderns tv- och tidningsföretag för klimatskeptisk rapportering.

I den nya rapporten så beskrivs Sky News som ett nav för desinformation kring klimatfrågan, vars publiceringar får stor spridning bland inflytelserika konservativa röster i debatten och på sociala medier. Rapportförfattarna menar att Sky News i Australien och kolumnister i News corp-tidningarna främjar åsikter som går emot klimatforskningen och skapar rädsla och förvirring kring åtgärder för att komma till rätta med klimatförändringarna.

Sky News själva tillbakavisar kritiken och säger att man kommer att fortsätta att uppmuntra till debatt i klimatfrågan i sina program.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.