Dans på KB i Malmö när coronarestriktionerna upphörde 00.01 9 februari 2022. Foto: Johan Nilsson/TT

Slopat danstillstånd klubbades i dag

Uppdaterad
Publicerad

1 juli ska de nya reglerna om danstillstånd införas, trots kritik från lagrådet, rapporterar Sveriges Radio.

Kulturnyheterna har tidigare rapporterat att danstillståndet tas bort och nu har propositionen klubbats vid ett regeringssammanträde.

– Det här är ju en fråga som har stötts och blötts under lång tid. Vår utgångspunkt är att det inte är rimligt att staten ska regler om människor får dansa eller inte, säger justitieminister Gunnar Strömmer (M) till Sveriges Radio.

Det slopade tillståndet betyder att nattklubbar och barer inte längre behöver söka tillstånd från polisen för danstillställning på platser som inte är offentliga från och med 1 juli.

Kör över Lagrådet

Detta innebär även att regeringen kör över Lagrådet, som anser att beredning är ofullständig.

Anledningen till det är att den förra regeringens förslag innehöll två alternativ: ett som innebär att vissa danstillställningar, förknippade med högre ordningsrisker, fortsatt skulle behöva tillstånd.

Det förslag som regeringen gått vidare med bygger på att slopa tillståndet helt – något utredaren inte rekommenderat och därför borde förslaget gå på remiss igen, enligt Lagrådet, skriver TT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.