Chris Brown. Foto: Ap/Scanpix

”Sluta hyckla om Chris Brown”

Uppdaterad
Publicerad

Sizzlas homofobiska texter väckte starka protester, och Sverigegiget ställdes in. Men Chris Brown, dömd för misshandel av flickvännen Rihanna, är bjuden till Globen i höst. Musikskribenten Tony Ernst tycker att svenskarna hycklar.

”Sluta hyckla om den dömde kvinnomisshandlaren Chris Brown”. Så lyder rubriken på musikskribenten Tony Ernsts första text hos SVT Debatt. Han skriver att ”genom att välkomna den dömde kvinnomisshandlaren Chris Brown legitimerar vi hans handlingar, berättar för honom att det han gör är okej.” Kulturnyheterna ringde upp Tony Ernst.

Vad tycker du om Chris Browns musik?

Chris Brown på omstridd turné

– Jag har drivit en hiphop-tidskrift och uppskattar hiphop, men han var bättre för några år sedan. När han var som bäst gjorde han kompetent r'n'b. Men misshandeln av Rihanna överskuggar allt. Jag kan inte lyssna.

Så du skiljer inte artisten från verket?

– Det är ohållbart att säga att vi inte ska kunna skilja verket och konstnären åt. Men vi är ju vuxna och måste kunna debattera och dra gränser. Och vi drar ju gränser. Det blev tydligt till exempel med Tintin-böckerna som skulle bort från biblioteket.

Du skriver i debattartikeln att du själv lyssnar på en dömd brottsling – den norska metalmusikern Varg Vikernes från Burzum. Men du vill alltså inte se honom spela?

– Nej, han är ju skogstokig rasist som har suttit 16 år på kåken för mord.

Tycker du inte att du ändå stöttar honom genom att köpa skivorna och lyssna?

– Alla är vi väl hycklare, mer eller mindre, men vi måste kunna dra gränser ändå. Jag lyssnar på Varg Vikernes, men det är något lite mer aktivt med att bjuda hit någon för en konsert.

Tycker du att folk borde bojkotta Brown i Globen?

– Nej, jag uppmanar inte till bojkott. Jag kan inte förbjuda Fredrik Strage att gå. Brown har ett väldigt otydligt budskap. Han sjunger ju inte om att han har misshandlat, jämfört med Sizzla som hade raka budskap om att alla homosexuella ska bort. Dessutom spelar Brown på en större arena. Det finns inte en chans att konserten blir inställd. Jag kommer inte gå dit.

Tony Ernsts debattartikel kan läsas på SVT Debatt.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Chris Brown på omstridd turné

Mer i ämnet